Waarom 'Annette' zo een bijzondere musical is

Films |

Er valt veel te zeggen over ‘Annette’, misschien wel de vreemdste musical die je ooit zal zien, maar Pickx haalt er voor jou twee eigenaardigheden uit die het meest opvallen: de geflipte soundtrack en de prominente rol van een pop.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Leos Carax een cultregisseur noemen, is een understatement. De Fransman (links op de groepsfoto met de cast) lanceerde zijn carrière met ‘Les amants du Pont-Neuf’, maar ging nadien allerminst op zoek naar Hollywoodfaam. Integendeel, hij koos steeds zijn eigen weg, waarbij artistieke keuzes doorslaggevender waren dan die om een breed publiek te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan zijn vorige film ‘Holy Motors’, een in neonkleuren gewikkelde slasherprent. Zijn nieuwste creatie, ‘Annette’, past in dat rijtje. Een musical, maar dat niet zoals je dat doorgaans verwacht. 

Surrealistische soundtrack

Hoofdrolspeler (en tevens coproducent) Adam Driver bijvoorbeeld staat niet meteen bekend als een geboren zanger, maar toch neemt hij in deze musical alle zangpartijen voor zijn rekening. Tonaliteit en timing zijn daarbij ondergeschikt aan gevoel en inhoud. Driver (‘Star Wars’, ‘Marriage Story’, Paterson’) vertolkt hier Henry McHenry, een narcistische, psychopathische stand-up comedian die zichzelf The Ape of God noemt. Een stoere, zelfverzekerde reus, maar eentje die wel gevoelige, breekbare liedjes zingt.

Die zijn allemaal geschreven door Ron en Russell Mael, samen ook bekend als cultpopband Sparks. Met tekstuele interventies van regisseur Leos Carax om de scenes te dienen. ‘So may we start’ is de overdonderende, aanstekelijke openingstrack, waarbij zowat heel de cast in actie komt. ‘We love each other so much’ is dan weer een zeemzoet romantisch duet tussen Adam Driver en Marion Cotillard, die met verve zijn echtgenote en operaster Ann Desfranoux vertolkt. Alle songs passen in de context van deze surrealistische film, maar we zien ze niet meteen opduiken in hitlijsten op de radio of Spotify. Daarvoor zijn ze te... euh... surrealistisch.

Houten pop in de hoofdrol

Maar de echte sterren van deze film zijn Estelle Charlier en Romuald Collinet. Wie? Het zijn geen acteurs maar poppenmakers. Zij creëerden liefst negen verschillende marionetpoppen om Annette te spelen. Dat is de baby van Henry en An in de film, die zich gaandeweg ontwikkelt tot een vijfjarig meisje met uitzonderlijke gaven. Meer gaan we daarover niet verklappen -we willen de pret niet bederven- maar sowieso was het een heel gewaagde keuze van Carax om een pop te gebruiken in plaats van een echte (kind)actrice. Hij deed dat, zo legde hij later uit, omdat hij iets puur en simpel wilde evoceren. Iets handgemaakt dat toch realistisch lijkt.

Die keuze bracht heel wat productionele uitdagingen met zich mee. Want de houten pop moest telkens door de marionetspelers aan de hand van draadjes tot leven gewekt worden … zonder dat je hen ooit in beeld zou zien. In sommige (intiemere) scenes was dat onmogelijk en moesten de acteurs -Cotillard en Driver- zelf op subtiele wijze de pop doen bewegen of een bepaalde gezichtsexpressie meegeven. Een echt huzarenstukje hoe ze dat voor elkaar kregen.

“Het was altijd de bedoeling van Leos om zo weinig mogelijk postproductie te moeten toepassen”, vertelde Romuald Collinet (foto), een internationaal gereputeerde marionettenbouwer en -speler, aan filmsite Indiewire. “We moesten voor elke take goed nadenken waar we ons konden opstellen zonder in beeld te komen en toch zoveel mogelijk beweging mee te geven aan de pop. De concertscenes waren daarom de moeilijkste, want dan moest de pop alles kunnen: rennen, zingen, vliegen.”

De gekunstelde maar originele songs, het fantasierijke scenario en de hoofdrol voor een houten pop maken van ‘Annette’ een ervaring die je nooit meer zal vergeten. Net zoals Leos Carax het bedoelde uiteraard.

'Annette' speelt nu op het Film Fest Gent en in de bioscopen. Later is de film te zien in de Proximus VOD-catalogus en via Pickx+. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top