Het nieuwe NBA-seizoen start met een knaller: Milwaukee Bucks ontvangt Brooklyn Nets. Een topduel tussen twee absolute favorieten voor de titel en een prestigeslag tussen twee supersterren Kevin Durant en Giannis Antetokounmpo.

Brooklyn Nets vs Milwaukee Bucks was ook dé affiche in de halve finales van de Eastern Conference vorig seizoen. Het bleek uiteindelijk de lastigste klip voor Giannis Antetokounmpo en zijn Bucks richting een eerste NBA-titel sinds 1971 voor de club. De reeks tussen beide teams, die het reguliere seizoen in de Eastern Conference afsloten op respectievelijk een tweede en derde plek, draaide uit op een ware thriller over zeven wedstrijden. Met in die beslissende Game 7 een echte titanenstrijd tussen de twee vedetten van elk team: Antetokounmpo (40 punten) en Kevin Durant (48 punten). The Greek Freak trok na een overtime aan het langste eind.

Dat het nieuwe seizoen in de NBA -het 75ste in de geschiedenis van de competitie- met diezelfde affiche begint, doet de basketliefhebbers dus al likkebaarden. Ook al staat er nog niet zo heel veel op het spel: het blijft een prestigeslag tussen twee teams die ook nu weer starten als favoriet voor de titel. Voor de Nets biedt het bovendien de kans om meteen revanche te nemen voor die pijnlijke uitschakeling in de playoffs van enkele maanden geleden. In het hol van de leeuw dan nog.

Wat met Kyrie Irving?

Voor de Nets biedt dat alvast het voordeel dat spelverdeler Kyrie Irving in principe mag meedoen. De eigenzinnige guard weigerde -als een van de weinigen in de NBA- zich te laten vaccineren en mag daardoor niet meedoen in de thuiswedstrijden in Brooklyn. Daar gelden immers strenge regels: topsporters mogen hun sport enkel beoefenen als ze gevaccineerd zijn tegen covid. In Milwaukee zou hij dus wel mogen aantreden, maar het is de vraag of coach Steve Nash dat toelaat. De Canadees heeft immers keuze te over, want hij beschikt over een brede, sterke kern: met naast Durant en Irving nog kleppers als James Harden (ex-Houston en vorig jaar uitstekend in een meer dienende rol), LaMarcus Aldridge en Paul Millsap. Met Patty Mills haalden ze ook een ervaren back-up in voor Irving, hij won in 2014 al een NBA-titel met San Antonio Spurs. De Nets gelden daardoor meer dan ooit als dé uitdager voor Milwaukee en dat kunnen ze al meteen tonen op de opening night.

Alle ogen op Giannis

Aan de overzijde is er weinig veranderd aan het team dat vorig seizoen tot veler verrassing de titel kon binnen halen. Alles draait nog steeds rond Giannis Antetokounmpo, de Griekse alleskunner die zowel offensief als defensief tot het beste wat de NBA te bieden behoort. Niet voor niets werd de nu 26-jarige forward al tweemaal verkozen tot MVP van de reguliere competitie en vorig seizoen ook tot MVP van de NBA Finals. De jongste ooit die daarin slaagde. Sneller dan Michael Jordan of LeBron James. Hij wordt bijgestaan door Jrue Holiday en Khris Middleton, twee onderschatte spelers die afgelopen zomer met het Amerikaanse nationale team wel goud veroverden in Tokio. Zij worden aangevuld met een aantal typische role players: Semi Ojeleye, Garyson Allen, George Hill en de uit blessure terugkerende Donte DeVicenzo. Zo creëren ze een hecht en uitgebalanceerd geheel. Enkel het vertrek van topverdediger PJ Tucker is een aderlating. Verder kan coach Mike Budenholzer teren op continuïteit om de nieuwe campagne in te zetten met een statement. Zijn de Bucks klaar voor een hegemonie?

De wedstrijd Milwaukee - Brooklyn is op woensdag 20 oktober vanaf 1u30 te volgen op Eleven Sports 2. Het hele NBA-seizoen kan je volgen op de Eleven Sports-zenders, beschikbaar via de tv-optie All Sports van Pickx+ Sports.

Speelschema NBA op Eleven Sports:

Woensdag 20 oktober

  • Milwaukee Bucks - Brooklyn Nets (om 01u30 op Eleven Sports 2)
  • L.A. Lakers - Golden State Warriors (om 04u00 op Eleven Sports 2)

Zaterdag 23 oktober

  • L.A. Lakers - Phoenix Suns (04u00 op Eleven Sports 3)

Zondag 24 oktober

  • Cleveland Cavaliers - Atlanta Hawks (00u00 op Eleven Sports 2)