Joseph Gordon-Levitt, opgegroeid op het scherm

Joseph Gordon-Levitt (40) begon op zeer jonge leeftijd zijn carrière op het scherm en geldt intussen als een van de grootste succesacteurs in Hollywood. Hij bewees al meermaals zijn talent om zichzelf helemaal te transformeren voor een rol. Omdat je vanavond op VTM 4 kan kijken naar zijn film ‘Snowden’, sommen we even de rollen op die zijn carrière maakten.

3rd Rock from the Sun

Joseph Gordon-Levitt was 14 jaar oud toen hij de jongste (of was het toch de oudste?) telg in de familie Solomon speelde in de sitcom ‘3rd Rock from the Sun’, over een familie van aliens die op aarde proberen om zo veel mogelijk informatie te verzamelen over de mensheid. Het was lang niet zijn eerste rol op het scherm, aangezien hij al kleine rollen had gespeeld in films. Op zijn CV stonden ook al weinig spraakmakende rollen als “Boy No.1” in misdaaddramareeks ‘Murder, She Wrote’. Maar het was met zijn hoofdrol in deze succesvolle serie dat hij in 1996 bij het grote publiek bekend werd.

Joseph speelt de rol van de langharige Tommy. Hij was op zijn eigen planeet de oudste van het gezin en dus de leider van de bende, maar op aarde kreeg hij het jongste lichaam, waardoor hij altijd naar zijn onbekwame “vader” Dick (John Lithgow) moet luisteren. Zes seizoenen lang zien we hem letterlijk opgroeien op het scherm.

Mysterious Skin

Aan het einde van de jaren 90, nadat hij in enkele Hollywoodfilms als ’10 Things I Hate About You’ had geacteerd, trok hij zich even terug om te studeren. Toen hij in 2004 terugkeerde, zei hij dat hij zijn rollen zorgvuldig zou kiezen. Rollen moesten de juiste boodschap meedragen en de films moesten een zekere kwaliteit hebben. In coming-of-agedrama ‘Mysterious Skin’ (2004) bijvoorbeeld, speelt hij een jongen die na een jeugdtrauma prostituee wordt.

In deze periode werden de acteerprestaties van Gordon-Levitt alom geprezen. Hij werd een verrassende leading man genoemd, een acteur die zijn rol kent en zonder te veel ruimte op te eisen een personage tot leven brengt. De twintiger werd nu al een doorleefde acteur genoemd.

Inception

Met het kritische succes kwamen ook de rollen in de grote blockbusters. ‘500 Days of Summer’ werd volgens veel critici een van de beste films van 2009. ‘Inception’ was in 2010 goed voor vier Oscars en zijn rol in ‘The Dark Knight Rises’ was ook zeker niet te versmaden. Die film stond destijds op de zevende plaats van de meest financieel succesvolle films aller tijden.

Joseph Gordon-Levitt, die opklom van charmante kindacteur tot talentvolle indie darling, was nu ook een van de grote publiekstrekkers van het moment geworden. Wat zorgvuldig je rollen kiezen niet kan opleveren.

Snowden

Het acteertalent van Gordon-Levitt wordt nog eens onderstreept door zijn vermogen om zichzelf helemaal te transformeren in een andere persoon. Denken we maar even aan de film ‘Looper’, waarin hij een jongere versie speelt van Bruce Willis. De oudere acteur mocht helemaal zichzelf blijven, het was Gordon-Levitt die zijn stem, zijn gedragingen, zijn kleine tics en ook zijn uiterlijk aanpaste.

Zo’n huzarenstukje is ook ‘Snowden’, waarin Gordon-Levitt in de huid kruipt van de beroemde en/of beruchte klokkenluider. Opnieuw bestudeerde en kopiëerde de acteur zijn personage, van zijn opvallend diepe stem tot de miniscule gedragingen die Edward Snowden zo herkenbaar maken. Gordon-Levitt is een acteur die niet zomaar een personage speelt, maar die dat personage tot in de puntjes tot leven brengt.

De laatste jaren breidt Gordon-Levitt zijn horizonten uit. Met de film ‘Don Jon’ probeerde hij het al in 2013 als regisseur en scenarist. Onlangs schreef, regisseerde en acteerde hij ook voor de muzikale serie ‘Mr. Corman’, maar die werd na één seizoen jammer genoeg weer afgevoerd.

Bekijk ‘Snowden’ op maandag om 20u35 op VTM 4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Series

Bekijk alles
Top