‘Als je ons kan horen’ blikt terug op Witte Mars na Dutroux-zaak

De journaals van 20 oktober 1996 stonden quasi volledig in het teken van één nieuwsfeit: de Witte Mars. Twintig jaar later blikt de openbare omroep op Eén terug op die periode waarbij veel Belgen woedend waren ons land. Vooral de wijze waarop ons land het dossier van de toen verdwenen en vermoorde meisjes behandelde, zorgde voor veel onvrede.

De vierdelige reeks van ‘Als je ons kan horen’ laat de kijker nooit eerder vertoonde archiefbeelden zien. Zowel de VRT als de RTBF gingen in hun archief op zoek naar beelden die het verhaal van de periode van toen zo goed mogelijk konden illustreren. 

Tussen de archiefbeelden door vertellen sleutelfiguren van toen hoe zij de gebeurtenissen ervaren hebben. Onder andere Michel Demoulin, de rechercheur die Dutroux toen verhoorde, vertelt over het verhoor en de huiszoeking in Marcinelle: "In de kelder begon hij een schap leeg te maken. Wat doet hij nu, vroeg ik me af, dit heeft geen zin. En dan, plots, komt een muur vrij. Hallucinant. Tegen de meisjes zegt hij: heb geen angst, ik ben hier met de politie." 

Een van de andere sleutelfiguren die in de reeks aan bod zal komen is Frédéric Arce. Hij was in die tijd net aan de slag bij de wetenschappelijke politie en de zaak Dutroux was een van zijn eerste dossiers. Omdat zowel Julie als Melissa in hetzelfde dorp als hem woonden, werd Arce emotioneel geraakt door het dossier. Ook VRT-journaliste Caroline Van den Berghe volgde het dossier van dichtbij. De reeks licht toe hoe de zaak-Dutroux op journalistieke wijze gevolgd werd.

Falend politie- en justitieapparaat

Terwijl de verkrachtingen en moorden van Dutroux de emoties hoog deden oplopen, groeide er ook een immense woedegolf bij de Belgen. Jong en oud waren furieus op een falend politie- en justitieapparaat. De hele zaak zorgde voor een transitie bij zowel politie als gerecht. in ‘Als je ons kan horen’ wordt de hele transitie na de vele protestacties in verschillende aspecten belicht.

De vier afleveringen van de reeks gaan elk afzonderlijk dieper in op een aspect van de hele zaak. In de eerste aflevering wordt de verdwijning van twee buurmeisjes aangehaald. Aflevering twee staat in het teken van de bevrijding van Sabine en Laetitia. Anderzijds wordt in diezelfde aflevering de vondst van vier lichamen besproken. De derde aflevering bespreekt de revolutie na het Spaghetti-arrest. De organisatie van de Witte Mars is dan een feit. Aflevering vier gaat tenslotte dieper in op de aanloop naar het proces van Marc Dutroux. Daarmee is een punt gezet achter het juridische dossier. In realiteit laat de affaire zich tot op vandaag voelen.  

Bekijk ‘Als je ons kan horen’ vanaf 20 oktober om 20u40 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top