De Clásicos tussen FC Barcelona en Real Madrid hebben al zeer vaak voor memorabele momenten gezorgd. De twee teams ontmoeten elkaar komende zondag om 16u15 in het iconische Camp Nou. Proximus Pickx neemt je naar aanleiding van het Spaanse topduel even terug in de tijd om een weergaloos doelpunt van Diego Armando Maradona te laten herbeleven.
Diego Maradona speelde tussen 1982 en 1984 twee seizoenen voor FC Barcelona en dat ging met de nodige ups en downs. Hij werd in 1983 wel verkozen tot de beste speler in de Spaanse competitie. Dat had hij onder meer te danken aan één van zijn meest memorabele goals op het veld van Real Madrid. Dat gebeurde op 26 juni 1983.

Een geniale ingeving

De twee Spaanse tenoren ontmoetten elkaar in La Liga Copa Finale, een inmiddels ter ziele gegane competitie die de acht beste teams in La Liga samenbracht. In een uitverkocht Santiago Bernabéu wist Barça in de tweede helft op voorsprong te komen. De Blaugrana drukten nadien door en wisten na een goed uitgespeelde aanval de score te verdubbelen.

In de 57ste minuut bediende Carrasco Maradona centraal op het middenveld. Pluisje stoomde op volle snelheid richting het Madrileense doel en hij omspeelde makkelijk doelman Agustín en leek op weg om de bal makkelijk in het lege doel te deponeren. De Argentijn, die altijd een beetje 'loco' was, wachtte echter even tot verdediger Juan José terugkeerde en Maradona kapte hem ook uit. De speler van Real werd het bos in gestuurd en belandde tegen de paal, terwijl Maradona de bal binnen schoof. Het was een geniale actie van de legendarische linkspoot.

De staande ovatie van de fans van Real Madrid

De thuisaanhang wist niet wat het zag en trakteerde de Argentijn op een staande ovatie voor zoveel genialiteit. Maradona schreef zo nog maar eens geschiedenis, want geen enkele speler van Barcelona had ooit zo een open doekje gekregen in het hol van de leeuw. Real Madrid wist nog terug te komen tot 2-2, maar drie dagen later won Barcelona met 2-1. Maradona wist toen ook één keer te scoren.

Het seizoen daarop verliep veel moeizamer voor Maradona. Hij was eerst maandenlang buiten strijd na een schandalige overtreding van Andoni Goikoetxea. 'Marado' nam maanden later wraak in de beruchte Copa del Rey-finale tegen Athletic de Bilbao. De partij mondde uit tot een grote vechtpartij, mee veroorzaakt door Maradona. Het zou uiteindelijk ook het einde van zijn carrière bij Barça inluiden en nadien trok hij naar Napoli, en we weten allemaal hoe het Maradona daar verging…

Volg de match El Clasico tussen FC Barcelona en Real Madrid, net als de andere wedstrijden in La Liga, op zondag 24 oktober om 16u15 op Eleven Sports 1, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus.

Het programma voor de 10de speeldag in La Liga:

Zaterdag 23 oktober
Zondag 24 oktober