Mythische vieringen: Papa Bouba Diop danst Frankrijk in de vernieling

Voetbal | Op het WK 2002 was Senegal een van de grote verrassingen van het toernooi. Het Afrikaanse land verraste Frankrijk meteen in de openingswedstrijd. Het was echter vooral de viering van middenvelder Papa Boupa Diop die we ons nog voor de geest konden halen.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Senegal, dat zich in 2002 voor het eerst kwalificeerde voor een WK, zat niet in de makkelijkste poule met Frankrijk, Denemarken en Uruguay. De Afrikanen moesten het WK openen tegen regerend wereldkampioen Frankrijk. Ze zorgden echter meteen voor een enorme verrassing.

De openingswedstrijd van het WK in Japan en Zuid-Korea leverde meteen een grote stunt op door de 0-1 zege van Senegal tegen de Fransen, die met toppers als als Barthez, Henry, Trezeguet, Pirès, Vieira en Djorkaeff op het veld kwamen. Bij de 23 geselecteerde spelers zaten 14 spelers die nog wereldkampioen waren geworden in 1998.

Papa Bouba Diop trekt zijn trui uit

Niemand verwachtte dat Senegal Frankrijk zou verslaan, en toch gebeurde het. De heroïsche prestatie werd mogelijk gemaakt dankzij een doelpunt van Papa Boupa Diop. De speler van RC Lens scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd. Dat gebeurde met het nodige geluk, want hij kreeg de bal plots voor de voeten toen hij al op de grond lag en zo wist hij de 0-1 te scoren.

De aanvaller was uiteraard in de wolken met zijn treffer en de spits vierde dat doelpunt op opmerkelijke wijze. Hij liep richting hoekschopvlag en trok er zijn trui uit en liet het op de grond vallen. Hij riep zijn ploegmaats om zich bij hem te voegen en te dansen rond het shirt. Het was een ode aan het shirt van Senegal.

Tot in de kwartfinales

Senegal ging nadien verder op zijn elan en wist Denemarken in bedwang te houden en nadien Uruguay. Tegen de Zuid-Amerikanen stonden ze zelfs 3-0 voor bij de rust, maar het werd toch nog 3-3. Daar bleef het bij en met 5 punten wist Senegal zich te plaatsen voor de 1/8ste finales. Dat gebeurde verrassend genoeg met Denemarken, waardoor Frankrijk allerlaatste eindigde in zijn groep zonder ook maar één keer te scoren. Dat was een vernedering voor Les Bleus.

In de volgende ronde nam Senegal het op tegen Zweden. Het sprookje bleef ook daar voortduren, want de revelatie van het toernooi wist de Zweden met 2-1 huiswaarts te sturen. Henri Camara, die ook al de eerste goal scoorde, zorgde met een golden goal in de verlengingen voor de beslissing. Het parcours van Senegal eindigde in de kwartfinales door een nederlaag tegen Turkije (1-0). De Turken zouden uiteindelijk derde eindigen op dat WK.

Fan van deze serie? Ontdek hier de wel heel speciale viering van Paul Merson.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top