"Sporen van moderniteit", dat is de naam van de nieuwe tentoonstelling die in het kader van cultuurfestival Europalia in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) te zien is. De kunstwerken uit de expositie kaderen binnen het Europaliathema "Treinen en sporen". Van 15 oktober tot en met 13 februari is het publiek welkom in het museum dat vanaf morgen al haar secties zal openen, aldus KMSKB-directeur Michel Draguet.
Meer dan 120 werken uit de 19e en 20e eeuw worden tentoongesteld. De meeste komen uit Italië en Frankrijk, maar de KMSKB slaagde er in om toch enkele stuks uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten te laten overkomen. Door het uitleenverbod dat sommige Amerikaanse musea wegens de coronacrisis hebben opgesteld, bleek dat geen makkelijke karwei. "We hebben toch vooral voor een Europese insteek gekozen", zegt Draguet.

De expositie speelt in op de angst en de fascinatie voor "het ijzeren paard" en toont hoe de trein meerdere generaties aan artiesten inspireerde. Bezoekers kunnen zich vergapen aan de schilderijen van het Saint-Lazare-station door de Fransman Claude Monet. Maar ook andere schilderstromingen zullen vertegenwoordigd zijn door het werk van Léon Spilliaert, Fernand Léger, Victor Servranckx, Paul Delvaux, Gino Severini en Umberto Boccioni.

"De trein was een groot succes aan het begin van de industriële revolutie, maar raakte in het midden van de vorige eeuw wat in verval. Toch is het belang van dit vervoermiddel voor de toekomst van onschatbare waarde", zei staatssecretaris Thomas Dermine (PS), verantwoordelijk voor het Wetenschapsbeleid.

De directeur van de KMSKB kondigde ook aan dat het "Oude Meesters"-museum haar deuren opnieuw opent. Eerder dit jaar in maart sloot de vleugel van het museum door personeelstekort. Ook het Constantin Meuniermuseum en het Wiertzmuseum in Elsene zullen opnieuw publiek ontvangen.