Coldplay slaat de handen in elkaar met Selena Gomez en BTS op ‘Music of the Spheres’

Muziek |

Coldplay is vandaag weer helemaal terug met een nieuw album. Chris Martin en de zijnen lieten zich voor hun negende worp inspireren door de beroemde franchise van George Lucas en neemt ons net als ‘Star Wars’ mee op een futuristisch avontuur tussen sterrenstelsels.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Drie jaar na de release van hun vorige album, getiteld ‘Everyday Life’, is Coldplay in volle glorie terug. In mei gaven ze ons al een voorsmaakje met de single ‘Higher Power’. Die ging gepaard met een livestream, een gesprek met astronaut Thomas Pesquet die van in de ruimte het nummer inzette. De vierkoppige groep onderwierp de Fransman die op een zes maanden durende ruimtemissie is, aan hun prangende vragen over het leven in de ruimte. Is het er echt zo episch als we vanop aarde denken? En zou er leven zijn op andere planeten? Die vragen hielden de groep ook bezig terwijl ze hun nieuwe album in elkaar boksten.


Met die eerste single gaf de Britse band uiteraard het startschot voor een nieuw album, dat de naam ‘Music of the Spheres’ kreeg. Coldplay liet zich klaarblijkelijk inspireren door ‘Star Wars’, en is in de videoclip van ‘Higher Power’ te zien op een fictieve planeet, genaamd Kaotica. Daar lopen robothonden, gigantische hologrammen en dansende aliens door elkaar. In de rest van de nieuwe plaat bouwt de band verder aan dat universum. De twaalf nummers nemen je mee op een intergalactische reis. “Op een dag zat ik naar ‘Star Wars’, en specifiek de scène in de Cantina, te kijken”, legt Chris Martin zijn fascinatie uit. “Dat zette me aan het denken. Welke muziek zouden muzikanten in een ander universum maken? En dat is hoe het album tot stand kwam.”

Unieke samenwerkingen

Op 24 september verraste Coldplay iedereen opnieuw met de tweede single van het album, het nummer ‘My Universe’, dat ze samen met K-popgroep BTS maakten. Het lied verenigt de twee muzikale stijlen, twee generaties, twee culturen en twee talen, want het nummer is deels in het Engels en deels in het Koreaans gezongen. Toen de videoclip online kwam, is die in amper vier uur tijd ruim 6 miljoen keer bekeken.


Omwille van de pandemie konden de twee muziekgroepen de clip niet samen draaien. Maar met wat montagetruukjes weet de video hen toch samen te brengen. Coldplay staat in een vervallen decor, terwijl de K-popgroep als hologrammen verschijnt. Een korte documentaire online toont hoe de hit en de video tot stand kwamen.


Nog een duet dat op de plaat verschijnt, is dat tussen Chris Martin en Selena Gomez in het nummer ‘Let Somebody Go’. Het nummer komt uit op hetzelfde moment als het album. De Britse krant ‘The Sun’ kon al een tipje van de sluier oplichten: “Chris is al langer een fan van Selena, dus dat ze samen zingen is als een droom die uitkomt”, stond er.

Selena en BTS zijn vandaag enkele van de populairste sterren op sociale media, dus via de samenwerkingen met de legendarische poprockgroep zal hun muziek vast generaties kunnen overstijgen.

 

Een ecologische tour?

Om de release te vieren, heeft Coldplay in Londen een eenmalig concert gespeeld in het Londense Sheperd’s Bush Empire afgelopen dinsdag. Alleen Britten die al op voorhand een exemplaar van het album hadden gereserveerd, kregen de kans om een ticket te kopen. Het optreden, genaamd ‘The Atmospheres’, is als een interactieve ervaring vastgelegd en die wordt nog enkele keren herhaald in steden als New York, Tokio en Berlijn.

Talloze fans zaten op het puntje van hun stoel om te zien of er dit jaar wel een wereldwijde tour zou komen. We herinneren ons dat de rockers in 2019 nog beslisten om niet rond te reizen met ‘Everyday Life’ omdat ze geen ecologisch verantwoorde manier vonden om dat te doen. Toen gaven ze aan dat ze verder nadenken over het probleem en een duurzame formule.

“Veel mensen werken hard om een manier te vinden om de tour verantwoord te maken. Het grootste probleem ligt in het vervoer van het publiek. We staan nog open voor alle ideeën, want op dat vlak hebben we nog geen oplossing gevonden”, legden John Buckland en Chris Martin toen uit aan NRJ. Dit jaar lijkt er echter goed nieuws te zijn voor de fans, want na drie jaar kondigde Coldplay eindelijk aan dat ze terug op de podia zullen staan. Er komt een milieuvriendelijke ‘Music of the Spheres’-tour met dertig optredens, waarvan twee in het Belgische Koning Boudewijnstadion, op 5 en 6 augustus 2022.

Meer over Coldplay:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top