De eerste echte Ronde van Frankrijk voor vrouwen gaat op 24 juli 2022 van start in Parijs voor de Eiffeltoren. De koers zal zeven dagen later finishen op de top van de Planche des Belles Filles in de Vogezen. Dat heeft de organisatie vandaag in het Palais des Congrès in Parijs bekendgemaakt.
Marion Rousse, onlangs benoemd tot directrice van de Ronde van Frankrijk voor vrouwen, onthulde vandaag het parcours van deze eerste editie. De Tour voor vouwen zal acht etappes tellen en de rensters zullen onderweg een afstand van meer dan 1.000 kilometer afleggen. De Tour voor vrouwen trekt na de eerste rit in Parijs naar het noorden van Frankrijk. Bekende startplaatsen zijn onder meer Troyes en Reims. De etappekoers eindigt op 31 juli met een rit over 123 kilometer van Lure naar de Planche des Belles Filles. De pittige slotklim heeft op sommige stukken een stijgingspercentage van 24 procent.

De Britse Emma Pooley won in 2009 de laatste editie van de Tour voor vrouwen, die toen als La Grande Boucle Féminine door het leven ging. De afgelopen jaren werd tijdens de Ronde van Frankrijk voor mannen steeds een een- of tweedaagse wedstrijd voor vrouwen georganiseerd, La Course. De Tourorganisatie heeft voor 2022 weer een echte etappekoers opgezet.