'Pulp Fiction', nog steeds een van de beste films aller tijden

Films |

Op deze datum in 1994 kwam de film ‘Pulp Fiction’ in de cinemazalen. Enkele maanden eerder was de film al voor het eerst vertoond op het filmfestival van Cannes, waar Quentin Tarantino de hoofdprijs, de Gouden Palm, in ontvangst nam. Een terugblik op de tweede film van de regisseur, die aankondigde dat hij na zijn volgende project met pensioen wil gaan.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Quentin Tarantino werd quasi van de ene dag op de andere een sensatie in Hollywood met zijn eerste film ‘Reservoir Dogs’, waarvoor hij het scenario schreef, regisseerde én acteerde. De scherpe dialogen en het verhaal waarin de spanningen steeds hoger en hoger oplopen toonden hem als een waar talent dat grenzen durft aftasten en niet bang is van wat expliciet geweld. Met zijn tweede film zou hij die reputatie nog meer verzekeren.

De tweede film die Tarantino regisseerde, wordt nog steeds door velen gezien als zijn magnum opus. ‘Pulp Fiction’ zette de trend van de vlotte, alledaagse maar vlijmscherpe dialogen, de escalatie van spanning en het plotse en brutale geweld verder, gepaard met een flinke dosis ironische humor. Plotsklaps was Tarantino de regisseur die veel andere filmmakers probeerden te kopiëren.

In het postmodernistische ‘Pulp Fiction’ zien we verschillende verhaallijnen niet-chronologisch door elkaar lopen. Allemaal behandelen ze een soort criminaliteit en allemaal lijken ze onwerkelijk en over the top, waardoor de prent een pastiche wordt van misdaadverhalen, stationsromans en andere films van zijn tijd. 

De acteurs in de film worden vandaag allemaal gezien als wereldsterren, en heel wat van hen verdienden die status deels door hun acteerwerk in ‘Pulp Fiction’. We zien onder anderen John Travolta, Samuel L. Jackson, Bruce Willis, Tim Roth, Harvey Keitel, Ving Rhames en Uma Thurman aan het werk. Velen van hen zouden nadien nog meermaals op de sets van Tarantino staan.

Prijzen en lof

Vooral het schrijfwerk van Tarantino oogstte in het awardsseizoen tonnen lof. Na de hoofdprijs op het filmfestival van Cannes, werd de prent genomineerd voor zeven Oscars, waarvan alleen die voor het beste scenario werd verzilverd. Op de Golden Globes was het hetzelfde liedje: van de zes nominaties werd enkel de prijs voor het beste scenario in ontvangst genomen. Ook op de BAFTA’s, waar de film negen keer genomineerd was, wonnen Tarantino en co-auteur Avary de prijs voor het beste scenario. Daar ging ook Samuel L. Jackson met een beeldje naar huis.

Dat jaar had ‘Pulp Fiction’ overigens stevige concurrentie, want ook ‘Forrest Gump’ en ‘The Shawshank Redemption’ kwamen in de zalen. De gerenommeerde filmwebsite IMDb en haar gebruikers plaatsen die eerste op de twaalfde plaats van de beste films aller tijden, de tweede prijkt steevast op het allerhoogste schavot. De film van Tarantino hoeft niet onder te doen, want die staat op de achtste plaats op de lijst van de beste films aller tijden. Een goed filmjaar was het dus zeker.

Maar van al die films kunnen we met zekerheid zeggen dat ‘Pulp Fiction’ de meest invloedrijke was. Het filmlandschap zou door het werk van Tarantino nooit meer hetzelfde zijn, en hoewel hij met zijn volgende films telkens potten zou breken, blijft ‘Pulp Fiction’ voor veel fans zijn ultieme meesterwerk. En nu de filmmaker, die negen prenten op zijn palmares heeft, aankondigde dat hij na de tiende de handdoek in de ring gooit, kunnen we alleen maar reikhalzend uitkijken naar wat het orgelpunt van de roemrijke carrière van Tarantino wordt. Gaat hij toch nog over het succes van ‘Pulp Fiction’?

‘Pulp Fiction’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!


Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top