Hierom zette acteur Steve Martin zijn carrière voor tien jaar op hold

Morgenavond zendt Eén de film ‘L.A. Story’ uit met Steve Martin. Deze Amerikaanse acteur leek in de jaren negentig en na de eeuwwisseling stevig op weg om een indrukwekkende Hollywoodcarrière uit te bouwen. Dat is deels gelukt, tot Martin een pauze inlaste om banjo te gaan spelen. Gelukkig is die fase voorbij en schittert de man binnenkort in een nieuwe serie.

Al van kinds af aan wist Steve Martin dat hij met zijn gevoel voor humor en komische uitstraling de wereld wou veroveren. De man die opgroeide in Texas kreeg dat in de mot toen hij als tiener grappige en dramatische musicals opvoerde op zijn middelbare school waar iedereen zich in een breuk lachte. Enkele jaren later bracht Martin ook albums uit met daarop zijn stand-up optredens en die albums kregen, in 1977 en 1978, een Emmy Award

De toon was gezet, dacht Martin, en de man dacht steeds meer na over een carrière in Hollywood. Hij kwam in contact in met televisiefilmproducent William E. McEuen en samen zouden ze de filmcarrière van de goedlachse Martin uit de grond stampen. Die begon met ‘The Absent-Minded Waiter’ (1977), een televisiefilm waarin Martin een verstrooide ober speelde in een restaurant en een rol in ‘The Muppet Movie’ (1978).

Banjocarrière

Hollywood ging Martin goed af en in 1979 schreef de man zijn eigen filmscenario voor de film ‘The Jerk’ en dat was het startschot voor een druk decennium waarin Martin in maar liefst dertien films zou meespelen. Ook de jaren negentig beloofde een drukke periode te worden. Martins bekendheid nam toe door de film ‘L.A. Story’ en de man kreeg in die periode enkele belangrijke rollen in grote producties aangeboden waaronder in ‘Cheaper By The Dozen’ (2003), ‘The Pink Panther’ (2006) en ‘The Pink Panther II’ (2009).

Omdat Martin zo hard aan het timmeren was aan zijn Hollywoodcarrière kwam zijn andere hobby, het banjospelen, op een lager pitje te staan. Hij speelde al af en toe banjo op de set van zijn films en in 2002 vroeg de Amerikaanse banjolegende Earl Scruggs of Martin zin had om mee te spelen met zijn band. Die uitnodiging liet Martin niet aan zich voorbijgaan en in 2002 won de man zelfs een Emmy Award dankzij een nummer dat hij samen met Scruggs had opgenomen.

Comeback

Nadat Martin een paar tournees had gedaan, weerklonk de lokroep van Hollywood steeds luider. Hij sprak op een feestje met enkele producers en die zagen in Martin de ideale acteur om een rol te spelen in ‘Only Murders in the Building’. In deze Disney+-serie gaan drie bewoners van een appartementsblok op zoek naar de dader achter een moord in hun gebouw. Martin deelt het scherm met Selena Gomez en leeftijdsgenoot Martin Short.

Bekijk ‘L.A. Story’ morgen om 23u25 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top