De Belgische beloften staan op een zucht van het EK U21 van 2023

Beloften |

De Belgische beloften hebben een vervolg gebreid aan hun succesvolle kwalificatiecampagne voor het EK U21. De troepen van bondscoach Jacky Mathijssen versloegen Denemarken met 1-0 en staan dankzij deze vierde overwinning op rij steviger op kop in groep I.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De jonge Duivels ontvingen Denemarken, een rechtstreekse concurrent in de strijd om de kwalificatietickets gisteren in het King Power Stadium te Leuven. Daar werd er gestreden om de eerste plaats in Groep I waar zowel België als Denemarken op aasden.

Het betrof een wedstrijd met inzet en dat hadden de jonge Duivels goed begrepen. Met name de verdedigers: zij speelden een dijk van een wedstrijd en vormden negentig minuten lang een blok waar de Deense voorhoede geen antwoord op had. Als er toch een gaatje in het Belgische blok te bespeuren viel, was er gelukkig nog Maarten Vandevoordt. Deze Genkse doelman pakte uit met enkele geweldige reddingen en slikte maar één doelpunt in vier wedstrijden.

Ook de aanvallers kweten zich gezwind van hun taak. Met name Loïs Openda, de jonge Belgische spits, die dit seizoen door Club Brugge aan het Nederlandse Vitesse wordt uitgeleend, scoorde knap het enige doelpunt van de wedstrijd. Met zijn goal tegen Denemarken staat de teller van Openda ondertussen op vijf treffers en dat in vier wedstrijden.

Lering trekken uit de vorige campagne

De EK-kwalificatiecampagne is halfweg en de goede resultaten van de Belgische beloften geeft de burger moed. Toch predikt coach Jacky Mathijssen rust: “We hebben een grote stap voorwaarts gezet maar moeten nog bevestigen”, klinkt het. “Volgende maand komt Turkije eraan en die wedstrijd belooft even moeilijk te worden als die tegen Denemarken. Als we hen ook over de knie kunnen leggen, komt EK binnen handbereik”, aldus Mathijssen. 

Dat Turkije staat momenteel op de derde plaats met vier punten uit drie wedstrijden. Denemarken telt zes punten en België staat op kop met twaalf punten. De volgende wedstrijden van de EK U21-kwalificatiecampagne staan gepland op 12 en 16 november. Turkije moet op 12 november thuis voor de bijl gaan, terwijl de Duivels op 16 november de eer van ons land over het Kanaal, in en tegen Schotland, gaan verdedigen.

Ondanks het feit dat België mooi op kop staat in zijn groep, waart het spook van de vorige kwalificatiecampagne nog rond in het bondsgebouw. Enkele jaren geleden werd immers op de laatste dag van de kwalificatiecampagne verloren tegen de beloften van Duitsland en hierdoor zagen de Duivels een deelname aan het EK door hun neus geboord. Coach Jacky Mathijssen weet dus maar al te goed dat hij het vel van de beer niet te snel mag verkopen.

Hij weet immers als geen ander dat enkel de negen groepswinnaars en de beste runner-ups zich zullen plaatsen voor het EK dat in 2023 in Georgië en Roemenië wordt georganiseerd. Van de acht landen die te weinig punten konden sprokkelen, kunnen er in september 2022 nog vier een ticket bemachtigen via play-offs.

Volg de kwalificatiecampagne van de Belgische U21 in livestream op Pickx.be en op Pickx+ Sports op TV, toegankelijk voor alle Proximus All Sports-abonnees.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top