Eeuwelingen openhartig in 'Durf te vragen'

In honderd jaar op deze planeet pik je wel wat wijsheid op. Hoog tijd dus dat ‘Durf te vragen’ zeven eeuwelingen uitnodigt in de studio om de soms ongepaste vragen van het publiek te beantwoorden. Zoals elke week selecteerden wij de frankste vraag en het eerlijkste antwoord uit de aflevering.

Ons land telt zo’n 2150 eeuwelingen en daar zijn een pak meer vrouwen bij dan mannen. Zeven van hen waren uitgenodigd om voor de camera’s van ‘Durf te vragen’ te komen antwoorden op die vragen die de man of vrouw op de straat hen misschien niet in hun gezicht zou durven stellen. De eeuwelingen hebben stuk voor stuk al heel wat meegemaakt en hebben dus ook best wat te vertellen. De ene heeft Picasso nog ontmoet, de ander fietst nog elke dag naar de kerk om een kaarsje te branden voor zijn vrouw.

Net als elke week trok Siska Schoeters eropuit met enkele van de studiogasten. Ze bezocht Hubert, die nog als conciërge aan de slag is, Jos die nog de benen van een flandrien heeft en Ferdinand, die in een kangoeroewoning leeft.

De frankste vraag: Mogen ze u stilaan komen halen?

Elke week komen er wel meer ietwat brutale vragen aan bod en dat was deze week niet anders. Of de eeuwelingen nog zot kunnen staan van iemand, of ze niet te veel betutteld worden… Een dappere vraag kwam ook uit de mond van Siska. “Voel je je soms een last?” Gelukkig was het antwoord gemoedelijk.

De vraag die wij eruit lichten is toch “Mogen ze u stilaan komen halen?” Vaak wordt bij de oudsten in de samenleving rond dat onderwerp gedanst alsof het niet bestaat, maar de eeuwelingen hebben er duidelijk al over nagedacht. “De dood is onvermijdelijk, daar moeten we niet bang van zijn”, vindt Hubert, die toch graag de leeftijd van zijn grootvader (103) zou evenaren. “Ik heb genoeg van het leven”, zegt Maria. “Altijd maar vechten, altijd miserie. Je geniet er niet meer van.” Ferdinand weet ook al hoe hij begraven zal worden. “Ik heb tegen mijn zoon gezegd: niet opstoken! Mijn graf is al klaar.”

Het eerlijkste antwoord: We hebben de jeugd niets meer te zeggen.

De ene oudere meent dat het vroeger allemaal veel slechter was dan nu, de andere vindt dat het allemaal achteruit is gegaan. “Andere tijden, andere zeden, we kunnen niet vergelijken”, vindt Simonne wanneer ze haar mening mag uitdrukken over de jeugd van tegenwoordig.

Jos daarentegen doet graag een boekje open over wat hij vindt van de jongere generatie. “Ik vind het maar triestig, vergeleken met onze tijd. Het is om te janken. De grootste stommiteit van de regering was om de dienstplicht af te schaffen. Daar leer je tucht en word je opgevoed. Nu hebben we onze jeugd niets meer te zeggen”, luidt zijn, vergeleken met de meer diplomatische antwoorden van de anderen, vrij harde, maar eerlijke mening. “Ik ben blij dat mijn vader zijn hand heeft gebruikt en heb zelfs spijt dat hij het niet méér gedaan heeft.” Zoals Simonne al zei: andere tijden, andere zeden.

Bekijk ‘Durf te vragen’ op dinsdag om 20u35 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top