Verlaat de 33-jarige Ruud Vormer over enkele maanden de rangen van Club Brugge? De Nederlander staat al enkele wedstrijden niet meer in de basisopstelling van Philippe Clement. Wat is er aan de hand?

Ruud Vormer speelt bij Club Brugge sinds 2014 en is een van de boegbeelden van het Venetië van het Noorden. Met meer dan 320 wedstrijden en vier landstitels op zijn palmares en de kapiteinsband rond zijn arm heeft hij mee de koers van de Brugse voetbalgeschiedenis bepaald. Maar de 33-jarige voetballer begint barsten te vertonen. Zijn positie in de club is niet langer vanzelfsprekend.

Vroeger stond hij consequent 90 minuten lang op het veld, maar dit seizoen is hij er al vier keer van gehaald, tegen Eupen, Union, Cercle en Oostende. Tegen Anderlecht moest hij zelfs naast het veld starten. In de Champions League kwam hij tegen PSG niet van de bank en tegen Leipzig mocht hij maar een tiental minuten aantreden.

Het begin van het einde?

Ruud Vormer zou die wissels slecht ervaren hebben. Zijn trots is gekrenkt. Vormer probeerde na die schamele minuten op het veld zelfs om zijn aanvoerdersband in te leveren bij Philippe Clement. De Nederlander is klaarblijkelijk niet zo onmisbaar als hij had gehoopt. De laatste tijd keek Clement naar Mats Rits om de ploeg recht te houden.

Met 33 lentes op de teller is Vormer voor Club niet meer de speler van de toekomst. Daarmee zeggen we niet dat hij niets meer te bieden heeft, maar zijn rol op het middenveld, die fysiek niet te onderschatten is, wordt volgens zijn trainer stilaan wat te zwaar.

Dat roept de vraag op of een vertrek van Vormer over enkele maanden in het verschiet ligt. Zijn contract loopt nog tot 2023. Het is niet ondenkbaar dat Club bij de volgende mercato nog wat munt zou willen slaan uit zijn speler. Het alternatief is om hem over anderhalf jaar gratis te laten vertrekken.

Blessure helpt niet

De jongste weken waren niet evident voor Vormer en een blessure aan de achillespees hielp hem ook niet bepaald vooruit. Daardoor moest hij de wedstrijden tegen Charleroi en OHL missen. Clement wilde tegen Leipzig en Anderlecht nog geen risico’s nemen met hem, wat voor een stuk ook wel verklaart waarom hij niet in de basiself stond.

Komende vrijdag ontvangt Brugge Kortrijk om 20u45. Zal Philippe Clement zijn aanvoerder weer op de bank laten starten? Of gaat die ervanuit dat de interlandbreak Vormer de kans gaf om weer fysiek topfit te geraken? Het moraal van Vormer en de eerder teleurstellende resultaten van de jongste wedstrijden in het kampioenschap zijn misschien redenen genoeg voor Clement om de speler weer in de basis op te stellen. Misschien kan dat de grinta wel terugbrengen die Club tegen OHL en Anderlecht miste.

Volg het hele seizoen lang niets van de Jupiler Pro League dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!