De echte kinderspelen die als inspiratie dienden voor ‘Squid Game'

De serie 'Squid Game' is al een paar weken een hit op Netflix en is zelfs de grootste niet-Engelstalige hit van het platform geworden. In deze ultra-gewelddadige verhaallijn doen mensen met schulden mee aan een wedstrijd waarbij ze spelletjes uit onze kindertijd moeten winnen. Maar wist je dat al die rondes geïnspireerd zijn op echte spelletjes? Proximus Pickx somt ze hier op.

Het rekruteringsspel: Ddakji

Ddajki is een traditioneel Koreaans spel, maar er is ook een variant in de Verenigde Staten die Pog heet. Het wordt gespeeld met één gevouwen papier per speler. De tegenstander legt zijn papier op de grond en de speler moet het proberen om te draaien met zijn eigen papier. Het spel vereist zowel vaardigheid als kracht, want je moet goed mikken en met kracht gooien om het papier van je tegenstander te ‘flippen’. In de serie is dit het spel waarmee kandidaten in de Squid Game gelokt worden.

Ronde 1: Eén, twee, drie, piano

Dit spel is niet weg te denken van de speelplaats. Het is dus geen verrassing dat het in de allereerste aflevering te zien was, maar ook dat het de aflevering is die de serie internationaal vertegenwoordigt. In het spel zingt een robotpop om de spelers naar de eindstreep te laten rennen. Zodra ze zich omdraait, mag je geen enkele beweging maken. Doe je dat wel, dan staat je een bloederige dood te wachten. Dit moment in het spel is bijzonder traumatisch, want het is het moment waarop we begrijpen dat de verliezers niet alleen worden uitgeschakeld, maar ook sterven.

Ronde 2: Suikerkoekjes

Dit spel is waarschijnlijk minder bekend bij de kijkers. Suikerkoekjes zijn bijzonder populair in Zuid-Korea, maar minder in de rest van de wereld. Ze worden gemaakt door suiker te smelten met bicarbonaat. Vervolgens wordt met een mal een vorm in de nog hete suiker getekend. Het doel van het spel is dat de deelnemer de vorm uitsnijdt zonder het koekje te breken. Het koekje is zeer broos, wat de taak nog moeilijker maakt. Sommigen hebben het geluk een driehoek te krijgen, terwijl anderen minder geluk hebben met een rondje, een ster of, erger nog, een paraplu. In het echte leven is dit spel even gevaarlijk, maar het kost de verliezers op z’n minst niet hun leven.

Ronde 3: Touwtrekken

Dit is een ander spel dat ook over de hele wereld bekend is. Twee teams staan tegenover elkaar en houden de twee uiteinden van een touw vast. Ze moeten zo hard trekken als ze kunnen, zodat de vlag die om het midden van het touw is gewikkeld hun kant van het veld passeert. De ‘kleine’ eigenaardigheid van het spel in de serie is dat het verliezende team in de afgrond valt en te pletter stort. Gelukkig kent de oude man de perfecte techniek om het spel te winnen, waarvoor niet alleen kracht maar ook een beetje strategie nodig is. Het enige wat je moet doen is de tegenstander destabiliseren door ze de overhand te geven en dan al je kracht inzetten.

Ronde 4: Knikkeren

Hebben we als kind niet allemaal met knikkers gespeeld, ongeacht onze generatie? Het is eigenlijk een van de oudste spelen aller tijden, want er zijn knikkers gevonden die dateren uit het oude Egypte. De manier waarop het in 'Squid Game' wordt gespeeld is natuurlijk volkomen onconventioneel. In de serie moeten de spelers groepen van twee vormen. Dan moeten ze alle knikkers van hun partner verzamelen, maar zonder geweld te gebruiken. Zonder iets van de plot prijs te geven, heeft dit spel de vriendschappen tussen bepaalde spelers serieus op de proef gesteld.

Ronde 5: Glazen hinkelpad

Dit spel is geïnspireerd op het beroemde hinkelen! We hebben allemaal al eens op dit parcours gesprongen, getekend op de grond. In 'Squid Game' neemt hinkelen natuurlijk een heel andere vorm aan. Het wordt gespeeld op een glazen brug waar je overheen moet, maar sommige stenen zijn breekbaarder dan andere. Als je erop springt, breek je ze en val je een gruwelijke dood tegemoet. Gelukkig wordt hinkelen in het echte leven gespeeld met beide voeten stevig op de grond.

Ronde 6: Het inktvisspel

Dit spel is het spel waar de serie zijn titel van kreeg. Het wordt geïntroduceerd in de eerste aflevering, dankzij een flashback naar de kindertijd van de hoofdrolspelers. Het inktvisspel is zeer populair in Zuid-Korea, waar het door kinderen op straat en in parken wordt gespeeld. Er zijn lijnen op de grond getekend, die de inktvis moeten voorstellen. Twee teams nemen het tegen elkaar op, het ene vertegenwoordigt de aanval en het andere de verdediging. Het doel van het spel is, net als bij sumoworstelen, de tegenstander buiten de lijnen te krijgen en hem uit te schakelen. In dit slotevenement zullen personages die je sinds het begin van het spel hebt gevolgd het tegen elkaar opnemen. De uitkomst ga je echter niet zien aankomen.

Ontdek ‘Squid Game’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Films

Bekijk alles
Top