Teamplay is één van de belangrijkste aspecten van competitieve Counter-Strike. Elke speler moet een positieve bijdrage aan zijn team kunnen leveren. Daarom onstonden in de loop der jaren specifieke rollen die essentieel zijn voor een competitief team. Wij lijsten ze voor je op in dit artikel.

Als je de CS:GO-tips in ons vorige artikel gelezen hebt, ben je goed op weg naar de volgende rank in matchmaking. Maar op een bepaald moment zullen je eigen skills niet meer volstaan om je team naar de overwinning te begeleiden. Vanaf dan zullen jij en je teammates als een geoliede machine moeten samenwerken om 16 rondes bijeen te sprokkelen. Iedere speler zal zich moeten specialiseren in een rol.

Gelukkig vind je in deze gids de meest populaire rollen in competitieve CS:GO, en waarom die precies zo belangrijk zijn. Dat zijn er vijf: de Entry Fragger, de AWPer, de Lurker, de Support en de In Game Leader of IGL.

Entry Fragger

Entry Fraggers zijn vooral in het begin van de ronde van belang. De spelers die die rol vervullen, hebben de belangrijke taak om een deel van de map of een site te beveiligen, afhankelijk van de instructies van de IGL. Daarnaast moeten zij ook info doorgeven aan hun ploegmaats over de positie van hun tegenstanders.

Aan deze rol hangt een groot risico vast. Als de acties van Entry Fraggers mislukken, zetten ze hun team in het nadeel. De kans is reëel dat ze aan het einde van de wedstrijd met een negatieve KD ratio op het scorebord staan. Toch spelen ze een vitale rol in de werking van een team. Want zij hebben de sleutel in handen om een vroege opening op een site te forceren en een punt te bemachtigen met een individuele actie.

Scherpe aim hebben is dus van enorm groot belang voor Entry Fraggers, ook snelle reflexen zijn een must. Een schot kan namelijk het verschil tussen winst en verlies betekenen. Entry Fraggers besteden dus best wat extra tijd op de virtuele schietbaan!

AWPer

De AWPer is genoemd naar de legendarische donkergroene sniper rifle: de Arctic Warfare Police of AWP. Dit is zonder twijfel het sterkste wapen in CS:GO. Één schot in de borst is al voldoende voor een instant kill. Vooral langs de CT-kant is de AWP enorm belangrijk, om de controle over de map te behouden en aanvallen van T’s te voorkomen.

Maar het wapen kan niet enkel defensief gebruikt worden. Sommige AWPers krijgen een vrijere rol, waardoor ze zelf op zoek mogen gaan naar kills. Dit is niet zonder gevaar. Aan de AWP hangt namelijk een fors prijskaartje van $4750 vast. Daarbij komt dat je tegenstanders het wapen ook zelf kunnen oppikken, wat hen heel wat geld bespaart.

Een AWP – © CSSpy

Investeren in een AWP is essentieel om een CS:GO-match tot een goed einde te brengen. Het is aan de teammates om de AWPer financieel te ondersteunen, zodat die zo vaak mogelijk het donkergroene wapen in handen krijgen.

Lurker

Lurkers komen een pak trager op gang. Hun taak is om achter de vijandelijke linies te sluipen en informatie door te geven aan teamgenoten. Lurkers staan er dus helemaal alleen voor: ze krijgen geen steun van de Support-speler, zoals de Entry Fragger.

Lurkers kunnen hun tegenstanders een genadeklap toebrengen door in hun rug op te duiken. Zo kunnen ze makkelijk twee of drie kills aaneenrijgen. En als een Lurker niemand op zijn weg tegenkomt, kan hij die info doorspelen naar het team. Op die manier weet de IGL waar hij zijn troepen naartoe moet sturen.

Support

De Support is misschien wel de minst gegeerde rol in CS:GO. Zo’n spelers moeten zich voornamelijk ten dienst stellen van de andere rollen en hen ondersteunen met flashbangs, molotovs en nades. Ze moeten hun teamgenoten in positie brengen en hen de kills laten verzamelen.

Om die taak tot een goed einde te brengen, is een encyclopedische kennis van elke map vereist. Supports moeten beschikken over een arsenaal aan plekjes om de perfecte flash of molly te werpen. Communicatie met de Entry Fragger is ook belangrijk: als die neergaat tijdens een duel, kan de Support ingrijpen om een kill te traden.

De belangrijkste wapens van een Support – © CSGOBook

In-Game Leader

Last but not least komt de In Game Leader aan de beurt. Hij moet tijdens de rondes alles in goede banen leiden en zijn ploegmaten begeleiden. IGL’s zijn meestal de slechtst presterende spelers op het scorebord: hij is zelf niet verantwoordelijk om kills halen, maar moet zijn teamgenoten in de positie brengen om dat te doen.

Net zoals de Support moet de IGL ook naast de virtuele arena’s grondig studeren. Niet zozeer de maps, maar wel de tegenstanders. Want elke wedstrijd vereist een nieuwe aanpak, gericht op de speelstijl van het vijandelijke team. Dat is in gewone matchmaking uiteraard niet mogelijk, maar het lezen van en reageren op het spel van de tegenstander is een niet te overschatten vaardigheid van een goede IGL.

gla1ve, een van de beste IGL’s aller tijden – © ESL

Deze vijf rollen zijn de belangrijkste in competitieve CS:GO, maar ver van de enige. De Rifler is bijvoorbeeld een andere, meer fluïde rol. Zoals de naam al verklapt zijn Riflers enorm behendig met Assault Rifles (voornamelijk de AK-47 en de M4A1). Ze kunnen elke andere rol op zich nemen, naargelang de situatie in de wedstrijd.

Zoals je al kon lezen, is een rol kiezen essentieel in een teamspel als CS:GO. Je specialiseren zal zowel jezelf als je team naar een hoger niveau tillen. De belangrijkste vraag is dan ook: welke rol past het best bij jou? Die kan je maar op één manier beantwoorden: DOOR TE SPELEN!