Morgen (20u) staan de Belgische beloften in Leuven tegenover Denemarken, de grootste concurrent in kwalificatiegroep I voor directe kwalificatie voor het EK van 2023. "Als je hun resultaten van de voorbije jaren bekijkt, dan zie je heel veel groen", verklaarde bondscoach Jacky Mathijssen daags voor de wedstrijd.
De Jonge Duivels kunnen een perfect rapport voorleggen na twee zeges tegen Kazachstan en een overtuigende overwinning in Turkije. Denemarken is eveneens foutloos, na twee krappe uitzeges, tegen Kazachstan en Schotland.

Voor de confrontatie met de Denen recupereert Mathijssen Arthur Theate, die vorige week als vervanger van de geblesseerde Thorgan Hazard werd opgevist in de selectie van de Rode Duivels voor de Final Four van de Nations League. "Ik heb een goed gevoel. Daarnet had ik 23 spelers op training, en ze zijn allemaal beschikbaar. Enkel Ignace Van der Brempt keerde terug naar Club Brugge met een lichte blessure." Morgen verwacht Mathijssen Maarten Vandevoordt opnieuw tussen de palen. Tegen Kazachstan (2-0) ontbrak de doelman van KRC Genk vrijdag vanwege last aan de enkel, hij werd toen vervangen door Senne Lammens.

Mathijssen is op zijn hoede voor de Denen. "Denemarken is gewoon een topteam op dit niveau. Als je hun resultaten van de voorbije jaren bekijkt, dan zie je heel veel groen", aldus Mathijssen. "De voorbije vier EK's bij de beloften waren ze er telkens bij. Denemarken heeft minder inwoners dan België, maar daar heerst een echte sportcultuur. We gaan onze handen vol hebben en zullen zien of we onze manier van spelen ook tegen een betere tegenstrever dan Kazachstan en Turkije kunnen brengen. En als we dat kunnen combineren met een resultaat, dan is dat fantastisch. Denemarken heeft een fysiek sterke ploeg. Dit is een serieuze uitdaging. Het is een belangrijke, maar niet een beslissende match."

"Denemarken heeft goede spelers. We weten dat het een goede ploeg is", vulde Yari Verschaeren aan. "Samen met ons zijn ze de favoriet in deze groep. Het wordt een belangrijke match."

De negen groepswinnaars en de beste nummer twee plaatsen zich rechtstreeks voor het EK. De overige acht runner-ups spelen barragewedstrijden voor nog vier tickets. Roemenië en Georgië zijn als organisator zeker van deelname.

Volg het EK-kwalificatieduel België U21 - Denemarken U21 op dinsdag 12 oktober vanaf 20u hier in livestream.