Bekende Belgen met Spaanse roots (en omgekeerd)

Vandaag vieren Spanjaarden feest, want 12 oktober is de Día de la Hispanidad, de Spaanse nationale feestdag. Om die reden zetten wij enkele bekende Belgen in de verf die Spaans bloed hebben, en ook een Spanjaard met Belgische wortels.

Belle Perez

Ze verwarmde voor het eerst de Vlaamse huiskamers met een deelname aan de preselecties van Eurosong en bouwde daarna een langdurige carrière als solozangeres uit. Belle Perez is in België geboren en woont er haar hele leven lang al, maar heeft toch enkel en alleen de Spaanse nationaliteit. Haar beide ouders zijn namelijk Spaans. 

Met haar opzwepende en zuiders getinte muziek boekte ze al talloze successen. Zo won ze vijf jaar op rij de Radio 2 Zomerhit, onder andere met Spaanstalige nummers als ‘Enamorada’ en ‘Que viva la vida’. Ze leerde het Belgische publiek een vleugje Spaanse taal, Spaanse ritmes en Spaanse dans aan en introduceerde zo haar zomerse cultuur in ons grijze landje.

Pedro Elias

Tegenwoordig zien we hem veelal aan de zijde van Wesley Sonck terwijl het duo guitig plagend sportprestaties van commentaar voorziet. Daarnaast is Pedro Elias het gezicht van programma’s als ‘Control Pedro’ en ‘Opvoeden doe je zo’ en schrijver van het boek ‘Van Den Hond’. En zoals zijn naam (en zijn plekje in deze lijst) doet vermoeden, heeft hij Spaanse wortels.

De vader van Pedro, die in het eerste seizoen van ‘Control Pedro’ steevast in het publiek zat om zijn zoon van Spaanse kwinkslagen te voorzien, is een volbloed Catalaan, maar Pedro zelf werd in Antwerpen geboren. De kinderen van Pedro zijn wel nog in het Spaans opgevoed, waardoor hij misschien later wel als brompot in het publiek Spaanse mopjes kan maken met zijn eigen kroost.

Phara de Aguirre

We kennen haar als een doortastende journaliste, een getalenteerde interviewster en de maakster van beklijvende programma’s. Phara de Aguirre heeft ook nog eens Spaans-Baskische roots. Toen ze vorig jaar het programma ‘Vijf jaar hier’ maakte over de ervaringen van asielzoekers in Vlaanderen, kwam ook haar familiegeschiedenis nog eens bovendrijven.

De vader van Phara belandde namelijk als 10-jarig jongentje in België nadat hij uit de Spaanse burgeroorlog werd geëvacueerd in 1937, samen met zijn twee broers. Logischerwijs is het thema van migratie dus iets dat Phara al haar hele carrière lang intrigeert en inspireert.

Alvaro Soler

De Spaanse zanger Alvaro Soler werd plotsklaps een ster toen hij met ‘El Mismo Sol’ een grote zomerhit scoorde in 2015. Hij werd geboren in Barcelona, maar is een ware wereldburger. Zijn ouders zijn Spaans en Duits, zijn tienerjaren beleefde hij in Japan, en zijn grootmoeder, die is afkomstig uit Brasschaat. Ja, de zanger heeft dus ook wortels in ons land.

In de Gazet van Antwerpen vertelde Soler dat hij op zijn veertiende in de zomer een bezoek bracht aan zijn grootmoeder in België en dat ze onder andere naar de Belgische kust zijn gegaan. “De Belgische zomers zijn wel wat koeler, maar ik hou van de Noordzee en het lekkere Belgische eten”, zei hij.

Films

Bekijk alles
Top