Nieuw op Canvas: ‘Het leven in kleur’ met Karine Claassen

Racisme is nog lang de wereld niet uit en het thema duikt geregeld op in de actualiteit. Reden te meer om er een programma over te maken, moeten ze bij de VRT gedacht hebben. Vanaf dinsdag 12 oktober kan je op Canvas kijken naar ‘Het leven in kleur’. Daarin portretteert Karine Claassen een tiental mensen van kleur. Ze vertellen over het racisme dat ze hebben meegemaakt en nog altijd ervaren, en vooral over de impact daarvan.

Naast de portretten van mensen met een verschillende huiskleur gaat Claassen ook luisteren bij experts. Naima Charkaoui, Ama Kissi en Olivia U. Rutazibwa plaatsen de getuigenissen in een bredere maatschappelijke, historische en psychologische context. Wat bezielt mensen die andere mensen racistisch behandelen? Haat? Angst? Onwetendheid? Een ding is zeker: het gaat niet om rotte appels. We moeten naar de boom kijken.

Werk aan de winkel

Karine Claasen is dochter van een witte Vlaamse vader en een Congolese moeder. Ze kwam zelf al meer dan eens in aanraking met racisme maar verzet zich altijd tegen elke vorm van discriminatie en onverdraagzaamheid. Sinds ze zelf moeder werd, wil Karine allesbehalve zwijgen over racisme. Ze wil niet dat haar zoon dubbel zo hard zijn best moet doen als een witte Belg. Ze wil niet langer zwijgen over racisme, want dat leidt tot opgekropte frustraties en onverwerkte trauma’s. Bovendien is er helemaal niks overgewaaid. Anno 2021 is racisme nog altijd ontegensprekelijk aanwezig. Ook in Vlaanderen. 

In een interview met Het Nieuwsblad vertelt Claassen dat het thema ook binnen de VRT sterk aanwezig is. “De eerste mensen in wie ik me bij de VRT herkende, waren die van de kuisploeg”, klinkt het. “Ik zeg niet dat de VRT geen lange weg heeft afgelegd en van diversiteit geen speerpunt heeft gemaakt, maar dat was wel mijn realiteit. Die realiteit is een optelsom van kleine en grote trauma’s, die je verzwijgt, al was het maar omdat het pijn doet om ze op te rakelen. Die je verzwijgt omdat je denkt: zolang ik maar mijn best doe, zal het wel beteren. Maar dat doet het niet. Want de structurele problemen in het onderwijs, op de arbeidsmarkt, op straat: ze blijven bestaan en de politiek doet niets.”

Eerlijk beeld schetsen

Volgens de programmamakers is racisme een veelkoppig monster. Van verbaal tot fysiek racistisch geweld, etnische profilering, stereotypering, representatie, micro-agressies, discriminatie op de arbeids- en woningmarkt, racisme in het onderwijs, bij het uitgaan. De combinatie met stemmen van experts was volgens Claassen broodnodig. “Ik vond het cruciaal om de getuigenissen te laten kaderen door mensen die dag in dag uit met het thema bezig zijn. Hoewel ik weet hoe racisme voelt, viel mijn mond open van de structurele context: hoe het zit ingebakken in onze maatschappij, hoe het zelfs geïnjecteerd wordt, en welke schadelijke gevolgen het heeft voor ons allemaal. Zwart, wit of welke kleur dan ook.”

Hoe dan ook wil ‘Het leven in kleur’ niet met de vinger wijzen. De programmamakers willen naar eigen zeggen de kijker bewust(er) maken van het probleem. Het debat moet volgens hen opnieuw geopend worden.

Bekijk ‘Het leven in kleur'’ op ‘dinsdag 12 oktober’ om ‘21u20’ op ‘Canvas’ of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top