Dit zijn de strafste uitspraken van comedienne Serine Ayari in de Columbus (Eén)

"De Filipijnen zijn de Afrikanen van Azië”, “Ik adem België” en “Soms voel ik me een vlek op een witte tafel”. De Vilvoordse comedienne Serine Ayari was zeer openhartig in de Columbus tegenover reisgezel Wim Lybaert. Hij trok er voor de zesde keer dit seizoen op uit en reed samen met Ayari richting haar droombestemming: de Filipijnen.

Buschauffeur van dienst Wim Lybaert pikte deze week de Vilvoordse comedienne Serine Ayari op om samen richting haar droombestemming te reizen. Die droombestemming was de Filipijnen, een land dat ze beter heeft leren kennen dankzij haar twee beste vriendinnen. “Filipijnen zijn de Afrikanen van Azië: ze lachen graag, dansen graag en zingen graag. Als je er langsgaat, word je ook altijd uitgenodigd om mee te tafelen met de familie”, glunderde ze van plezier op weg naar haar beloofde land.

“Ik ben een Belgische chocolade”

Het duo is nog maar enkele tientallen kilometers onderweg en plots merken ze het hoofdkwartier van een chocoladefabrikant op. Dat doet Serine watertanden en Wim parkeert de bus dan ook meteen om samen een nieuwe voorraad van het bruine goedje in te slaan. Terug in de bus verklapt Serine dat ze zichzelf ook voelt als een Belgische chocolade. “Ik ben in België gemaakt en geboren, maar toch zijn mijn ingrediënten niet van daar.” Die ingrediënten komen namelijk uit Tunesië, het vaderland van Serines ouders. Zij maande de jonge Serine aan om de Belgische gebruiken aan te nemen en zich onder te dompelen in de Belgische cultuur: “Faites commes des Belges, zeiden mijn ouders. Ik ben eerst Belg, dan pas Vilvoordenaar, dan pas Franstalig”, stelde ze overtuigend naast Wim. 

“Een vlek op een witte tafel”

Van zodra het duo de prachtige Alpen achter zich liet en vervolgens Turijn bezocht, belandde de Vilvoordse comedienne in haar biotoop. “Ik hou van de diversiteit die ik hier zie”, klonk het terwijl ze door de Italiaanse grootstad flaneerden. “Als ik ergens ben waar iedereen op elkaar lijkt, voel ik mij een vlek op een witte tafel". Lybaert staarde op datzelfde moment enigszins verbeten voor zich uit. Hij vindt eerder rust in de natuur tussen de bomen en planten. “Misschien ben ik wel wat mensenschuw”, verklapte hij.

Serine heeft nochtans genoeg redenen om mensenschuw te worden, geeft ze later toe. Ze kreeg dikwijls al racisitische verwensen naar haar hoofd geslingerd en dat doet pijn. “Vorige week hoorde ik nog dat ik terug naar 'mijn land' moest gaan, terwijl ik echt van België hou…”, getuigde ze terwijl ze de tranen uit haar ogen veegde. “Ik eet Belgisch, ik spreek alle Belgische talen, ik adem België…”

"Het heeft me goed gedaan"

Gelukkig kon Serine die frustratie achter zich laten naarmate het duo steeds meer opschoof richting de Filipijnen. Eenmaal daar aangekomen dronken ze een glas Italiaanse wijn aan de voet van een Romaans kerkje. Het zonnige Toscaanse uitzicht deed Serine beseffen: “Het heeft me goed gedaan, naar de Filipijnen afzakken. Ik zou dit meer moeten doen.”

Bekijk De Columbus op elke zondag om 20u35 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top