Luxemburg staat dezer dagen bekend om zijn prachtige natuur en zijn status als belastingparadijs. Maar als voetballer Sébastian Till op dergelijk hoog niveau tegen een bal blijft trappen heeft het kleine land er binnenkort een trekpleister bij.

28 september 2021 is een datum die in Luxemburg in de geschiedenisboeken werd geschreven. Toen trapte hun landgenoot, Sébastien Thill, tijdens een Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid een schitterende volley voorbij Thibaut Courtois, één van de beste doelmannen ter wereld. Thill snoepte met zijn goal in het Bernabeu-stadion drie punten weg van de Koninklijke en deed de analisten naar het wedstrijdblad grijpen. Want wie is deze man?

Voormalig gemeentewerker

De carrière van Thill leest als een sprookje. De 28-jarige aanvallende middenvelder begon zijn professionele carrière bij de Luxemburgse club Progrès Niederkorn waar hij tot 2020 het mooie weer maakte… en het gras afreed. Dat laatste mag je letterlijk nemen, want Thill werkte als gemeentelijke hovenier in de Luxemburgse gemeente Niederkorn en reed daar het gras af van zijn eigen voetbalclub. 

In 2020 probeerde Thill zijn geluk uit in het buitenland. Hij tekende een contract bij het Russische Tambov maar keerde na vier maanden alweer terug. De club kon geen salarissen meer betalen. Thill had de smaak echter te pakken en werd opnieuw uitgeleend, dit keer aan de Moldavische club Sheriff Tiraspol dat net landskampioen was geworden en versterking nodig had voor het aankomende Champions League-avontuur.

Voetbal zit in de familie

Voetballen zit Thill blijkbaar in het bloed. Dat blijkt als we zijn stamboom erbij nemen: vader Serge Thill en moeder Nathalie Thill speelden immers voor de nationale ploegen van Luxemburg en zijn broers Olivier en Vincent verdienen ook hun brood met het voetbal. Alle drie de broers spelen bovendien sinds kort voor de Luxemburgse nationale ploeg. 

Die nationale ploeg neemt het dinsdagavond op tegen Portugal in de zesde kwalificatieronde voor het WK 2022. Tegen Servië werd vorig weekend nog verloren, maar tegen Ierland en Azerbeidzjan werd wel gewonnen. Ondanks het wisselende succes staat Luxemburg niet op kop in zijn groep en moet het zijn WK-ambities stilletjes aan opbergen. Portugal, daarentegen, heeft het gemunt op de eerste plaats en wil de drie punten pakken. Als het net als in de heenwedstrijd het gaspedaal stevig indrukt, kan Luxemburg wel eens in de problemen komen. Maar nu loopt er wel een Champions League-doelpuntenmaker tussen de lijnen...

Volg Portugal-Luxemburg op dinsdag 12 oktober vanaf 20u45 op Eleven Sports 3, beschikbaar via de tv-optie All Sports van Pickx + Sports.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!