Deze zaterdag heeft de laatste grote wielerwedstrijd van het seizoen plaatsgevonden in Italië met de Ronde van Lombardije. De deelnemers hebben niet teleurgesteld en zorgden voor een schitterende finale. Tadej Pogacar (VAE) begon een solo-aanval vanaf ongeveer 30 kilometer afstand en kon even later als eerste zijn armen in de lucht steken.
Een week na Parijs-Roubaix verzamelde het kruim van de wielerwereld in Italië voor de Ronde van Lombardije. Dit monument, het laatste van het seizoen, bracht het peloton van Como naar Bergamo met een rit van 239 km. In deze wedstrijd konden vooral klimmers hun hartje ophalen met 4.659 hoogtemeters en kregen wielerfans een intens wedstrijd-einde te zien.

Liefhebbers van slijktrappers waren er deze keer wel aan voor de moeite, want in tegenstelling tot Parijs-Roubaix mochten de deelnemers vandaag in de stralende Italiaanse zon rijden. Al voor het begin werden toppers als Roglic, Alaphilippe, Evenepoel en Pogacar als potentiële winnaar gebrandmerkt.

Een boeiende finale

Na een wedstrijd die werd onderbroken door een vroege ontsnapping, begon het echte werk pas in de laatste grootste klim van de dag. Tweevoudig Tourwinnaar Pogacar besloot kort voor de top van de Passo Di Ganda een sprint in te zetten, Fausto Masnada vond dat een schitterend idee en besloot hetzelfde te doen. Pas na de afdaling kon hij de Sloveen bijhouden.

De twee mannen hielden het tempo erin tot in de laatste kilometers om hun voorsprong te behouden op een groep bestaande uit Roglic, Woods, Alaphilippe, Gaudu, Yates en Valverde. Op een kleine klim in de laatste 5 kilometers probeerde Masnada nog druk te zetten op Pogacar, maar zonder resultaat. De Sloveen trok aan het langste eind en kon even later moeiteloos de sprint winnen. Voor Pogacar is dit de dertiende zege, evenveel als Wout van Aert en Primoz Roglic. De Brit Adam Yates was de snelste achtervolger en eindigde op 51 seconden als derde.

Remco Evenepoel stelt teleur

Het moet gezegd worden: de deelname van Evenepoel is op zichzelf al een prestatie. Vorig jaar kwam de wielrenner zwaar ten val in de Ronde van Lombardije en moest hij vanwege meerdere breuken een streep onder zijn seizoen trekken. Commentatoren vreesden vooral voor de rest van zijn carrière, maar uiteindelijk kon de renner in mei terugkeren in het peloton van Deceuninck-Quick Step.

Vandaag bleef zijn rit (gelukkig) bespaard van incidenten maar moest hij de achtervolging lossen op de Passo Di Ganda in het gezelschap van Thibaut Pinot. Onze landgenoot finishte uiteindelijk als 19e, 3 minuten na Pogacar.