De Sloveen Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) heeft vandaag in Italië de Ronde van Lombardije gewonnen, het laatste monument van dit wielerseizoen. De Tourwinnaar haalde het in de sprint van de Italiaan Fausto Masnada van Deceuninck-Quick Step. De Belgen speelden geen rol van betekenis, Remco Evenepoel werd negentiende.
Voor het eerst in jaren werd de Ronde van Lombardije niet van Bergamo naar Como gereden, maar werden de start- en aankomstplaats van de 'koers van de vallende bladeren' omgedraaid. Het resultaat was een wedstrijd over 239 kilometer en zeven beklimmingen, die eerder op het lijf van de klimmers leek geschreven dan dat van de heuvelpunchers. Er werd gezocht naar een opvolger voor Jakob Fuglsang, die zelf niet aan de start verscheen.

Drie Belgen met naam konden zich laten opmerken in de vroege vlucht: Jan Bakelants, Victor Campenaerts en Tim Wellens kregen het gezelschap van zeven anderen, maar een rol van betekenis spelen in de finale lukte geen van de vluchters. Daarvoor hielden de ploegmaats van favorieten Julian Alaphilippe, Primoz Roglic en Michael Woods te veel de controle. Ook de eerste aanvalspogingen in het peloton werden door hen gecounterd.

Na tweehonderd kilometer, tijdens de lastige beklimming van de Passo di Ganda, bleek dat de Belgen geen hoofdrol zouden kunnen spelen. Tiesj Benoot offerde zijn eigen kansen op in dienst van ploegmaat Romain Bardet, Dylan Teuns betaalde de tol van een achtervolging na een valpartij, en Remco Evenepoel bleek bij zijn terugkeer in de koers waar hij vorig jaar zwaar viel niet mee te kunnen doen voor winst en moest lossen bij de andere grote namen. Hij finishte uiteindelijk op 3:13. Wout van Aert stond zoals gepland niet aan de start.

Ook de eerste beslissing voor winst viel op de Ganda, toen Tadej Pogacar op en over de ontsnapte Vincenzo Nibali ging. De Tourwinnaar, bezig aan zijn eerste Ronde van Lombardije, sloeg op zijn eentje snel een kloof van een halve minuut op de andere favorieten. In de achtervolging was een bijzonder actieve Fausto Masnada verrassend de grootste bedreiging. De streekrenner ging solo in de achtervolging in de afdaling, reed die zo snel dat hij nog kon komen aansluiten bij Pogacar, en werkte vervolgens voorin niet mee.

Ook al moest Pogacar het dode gewicht van Masnada in zijn wiel dulden, toch bleef hij voluit gaan. Op de steile slothelling in de straten van Bergamo kreeg hij zijn concurrent niet afgeschud, maar aan de finish pareerde de 23-jarige Pogacar de aanzet van Masnada met gemak, goed voor zijn tweede monument na Luik-Bastenaken-Luik dit voorjaar. Het is de eerste uitschieter van de tweevoudige Tourwinnaar in dit najaar.

Masnada moest tevreden zijn met de tweede plek voor Deceuninck-Quick Step. De Brit Adam Yates (Ineos Grenadiers) en Roglic kwamen op de slothelling in de moeilijkheden, maar sprintten verrassend toch nog naar respectievelijk de derde en vierde plaats, voor Alejandro Valverde, Alaphilippe, David Gaudu, Bardet en Michael Woods.