De Fin Valtteri Bottas (Mercedes) heeft na afloop van de kwalificaties de poleposition veroverd voor de Grote Prijs van Turkije, de zestiende manche van het wereldkampioenschap Formule 1. Wereldkampioen en WK-leider Lewis Hamilton (Mercedes) zette op het Intercity Istanbul Park in de Turkse grootstad de snelste tijd neer, maar kreeg eerder al een gridstraf van tien plaatsen.
Hamilton zette in 1:22.868 de toptijd van de kwalificaties neer, maar zakt na zijn straf dus tien plaatsen terug naar nummer elf. Die sanctie kreeg de Brit nadat Mercedes een nieuwe verbrandingsmotor in zijn bolide monteerde, de vierde van dit seizoen. De coureurs mogen echter drie motoren gebruiken in een seizoen, daarna volgt een gridstraf. Omdat Mercedes vooralsnog slechts een deel van de gehele krachtbron heeft vervangen, bleef de straf voor Hamilton beperkt tot tien plaatsen.

Bottas (+0.130) eindigde als tweede na Hamilton maar schuift door de gridstraf van zijn ploegmaat op en grijpt de pole. Nadien volgen de Nederlander Max Verstappen (Red Bull), de Monegask Charles Leclerc (Ferrari/+0.397) en de Fransman Pierre Gasly (AlphaTauri).

Hamilton reed gisteren de snelste tijd op de tabellen in de eerste en tweede vrije oefensessie. In de derde sessie kwam hij maar voor vijf rondjes het circuit op en tekende hij voor de achttiende chrono. Pierre Gasly was hierin de snelste.

De GP start morgen om 14 uur. De strijd om de F1-wereldtitel kondigt zich dit seizoen aan als een nek-aan-nekrace tussen Verstappen en Hamilton. De Brit (246,5 ptn) blijft de Nederlander (244,5 ptn) momenteel nipt voor in de WK-stand.