De Belgische beloften hebben vrijdagavond in het King Power at Den Dreef stadion in Leuven een 2-0 zege geboekt tegen Kazachstan. Loïs Openda (31.) en Yorbe Vertessen (84.) troffen raak vanaf de strafschopstip. Na drie kwalificatiewedstrijden voor het EK 2023 in Georgië en Roemenië tellen de Jonge Duivels 9 op 9.
Na ruim vijf minuten kreeg Kazachstan de eerste grote kans. Lammens, die de voorkeur kreeg op Vandevoordt, bracht redding. De Belgen hadden het niet onder de markt tegen een stugge opponent. Op het halfuur werd Openda in de zestienmeter neergehaald door Zhumakhanov. De spits zette vervolgens zelf de strafschop om: 1-0. Even later besloot Verschaeren via een Kazachs been net naast.
Ook in de tweede helft bleven de kansen schaars. Zhumabek kopte net over voor de bezoekers. In het slot raakte de Kazachse doelman Ustimenko de ingevallen Vertessen. De aanvaller faalde niet vanaf de penaltystip. Ustimenko hield invaller Zaroury nog van de 3-0.
Na overwinningen in Kazachstan (1-3) en in Turkije (0-3) en nu ook thuis tegen de Kazachen kan het team van Jacky Mathijssen een perfect rapport voorleggen. In groep I staat België aan de leiding met 9 punten. Daarna volgt Denemarken met 6 op 6. Schotland en Turkije puurden een punt uit twee wedstrijden. Kazachstan is puntenloos laatste.
De negen groepswinnaars en de beste nummer twee plaatsen zich rechtstreeks voor het EK. De overige acht runner-ups spelen barragewedstrijden voor nog vier tickets. Roemenië en Georgië zijn als organisator zeker van deelname.
Dinsdag ontvangen de Belgen Denemarken, opnieuw in het King Power at Den Dreef stadion.