'Split' betekende de doorbraak voor Anya Taylor-Joy, maar waar zijn de andere hoofdrolspelers nu?

Films | Vanavond zendt VTM 3 de horrorfilm 'Split' uit. Voor Anya Taylor-Joy, die iedereen ongetwijfeld kent van 'The Queen's Gambit', betekende deze filmrol haar definitieve doorbraak als actrice. Maar wat is er geworden van de twee andere protagonisten in de film? Proximus Pickx zocht het uit.

Door Proximus

Deel dit nieuws

James McAvoy

James McAvoy, die in 'Split' de rol van Kevin Wendell Crumb vertolkt, beleefde de doorbraak in zijn carrière al in 2005 met zijn rol van het mythologische wezen Mr. Tumnus in de fantasyfilm 'The Chronicles of Narnia:  The Lion, the Witch and the Wardrobe'. In de jaren 2000 en 2010 vertolkte hij enkele keren de rol van Professor X in een aantal 'X-Men'-films, een rol die hem eveneens geen windeieren legde.

Desondanks was zijn rol van Kevin Wendell Crumb in 'Split' opnieuw een mijlpaal in zijn carrière. Filmrecensenten loofden zijn acteerprestaties en noemden deze rol "de beste uit zijn carrière". Wellicht smaakte zijn rol in deze horrorfilm naar meer, want amper drie jaar na de release van 'Split' was McAvoy te zien als Bill Denbrough in "It: Chapter Two". Ook deze horrorprent bleek zeer lucratief met een bruto-opbrengst van maar liefst 473 miljoen Amerikaanse dollar.

Betty Buckley

Voor actrice Betty Buckley was 'Split' niet alleen een succesverhaal maar ook bekend terrein. Buckley begon immers haar filmcarrière met de rol van juf Collins, de leerkracht van Carrie, in de gelijknamige horrorfilm met Sissy Spacek uit 1977. In de jaren 1980 en 1990 wisselde ze talloze kleine filmrollen af met gastrollen in televisiereeksen als 'L.A. Law' en theaterrollen in musicals als 'Cats'. Voor die laatste musical won ze in 1983 een Tony Award voor de beste bijrol in een musical.

In 'Split' vertolkte Buckley de rol van Dr. Karen Fletcher, de psychiater van protagonist Kevin Wendell Crumb. Ze ontdekt dat Crumb 23 persoonlijkheden heeft en dat er zich momenteel een 24ste persoonlijkheid ontwikkelt die alle andere persoonlijkheden zal overnemen. Voor de rol van de psychiater werd Buckley genomineerd voor een Saturn Award. Uiteindelijk won ze die niet, maar werd ze in 2016 wel gelauwerd als beste actrice op de Fright Meter Awards. In de jongste jaren kende Buckley helaas niet meer zo'n succes als 'Split' en speelde ze enkel nog een aantal bijrollen in televisiereeksen als 'Chicago Med' en 'Supergirl'.

Bekijk ‘Split’ op zaterdag 9 oktober 2021 om 23u00 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil! 

Wil je na 'Split' nog meer zien van Anya Taylor-Joy? Dan kan je op Netflix kijken naar 'The Queen's Gambit'. Meer info over het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top