Beerschot – KV Mechelen is sinds hun gezamenlijk jaar in 1B een beladen duel tussen streekgenoten geworden. Voor Tom Pietermaat, middenvelder van Beerschot en jeugdproduct van KV Mechelen, is het sowieso al een speciale pot.

De vete tussen beide Antwerpse ploegen ontstond in het seizoen 2018/2019. Mechelen, net gedegradeerd uit de Jupiler Pro League en in opspraak gekomen door de affaire Propere Handen, trok net na de winterstop op bezoek bij Beerschot. Op dat moment was al duidelijk dat beide ploegen zouden strijden om promotie in 1B. De beladen topper in onze tweede klasse eindigde op 0-0, Mechelen beëindigde de bitsige partij met slechts negen spelers op het veld. Maar het was vooral wat daarna gebeurde, dat kwaad bloed zette: Wouter Vrancken, trainer van Malinwa, stapte weg van de persbabbel op het moment dat zijn concullega Stijn Vreven het woord wou nemen. Waarop Vreven hem ‘amateur’ noemde.

Het was de culminatie van een week waarbij in de media al wat modder heen en weer gegooid werd tussen vertegenwoordigers van beide clubs. Vrancken oordeelde dat het een bewuste strategie was van Beerschot om zijn club te destabiliseren. Enkele maanden later gooide een andere Vrancken, -Francis, de voorzitter van Beerschot- nogmaals olie op het vuur door in de kranten te poseren met een glas champagne en ietwat voorbarig te toosten op promotie naar 1A. Omdat hij ervan uitging dat Mechelen toch veroordeeld zou worden in de affaire Propere Handen.

Sinds Mechelen en Beerschot het vorig seizoen allebei zo goed deden in onze hoogste afdeling is de vete wat gaan liggen, maar toch speelt het op de achtergrond nog mee aangezien twee protagonisten -de twee Vranckens- nog aan boord zijn bij hun respectieve clubs en er ook nog veel spelers uit die periode op het veld staan.

Speciaal duel voor Tom Pietermaat

Een van die spelers is Tom Pietermaat (foto). De verdedigende middenvelder van Beerschot, die zijn jeugdopleiding kreeg bij KV Mechelen en daar in 2011 ook zijn debuut maakte als voetbalprof. Daarna ging het voor de conditioneel en positioneel sterke speler richting Racing Mechelen, om uiteindelijk in 2014 bij het toenmalige Beerschot-Wilrijk te belanden. De fiere Antwerpse club van het Kiel beleefde op dat moment een herstart in vierde klasse. Het begin van een waanzinnig avontuur, waarbij Beerschot in amper vijf jaar weer opklom naar de hoogste afdeling. Slechts één speler maakte dat hele traject van kortbij mee: Tom Pietermaat.

Wat het nog specialer maakt: in 2018 leek een zware enkelbreuk een einde te maken aan zijn spelerscarrière, maar anderhalf jaar later vierde hij toch zijn rentree. Het maakt dat wedstrijden tegen Mechelen voor Pietermaat altijd heel emotioneel blijven: voor hetzelfde geld had hij dat weerzien met de club van zijn jeugd helemaal niet meer mee kunnen maken. Zijn beste vrienden en zelfs zijn vriendin zijn fan van KaaVee, verklapte Pietermaat eens in een interview. Toch maar hopen een gelijkspelletje zondag?

Bekijk 'Beerschot - KV Mechelen' zondag 17 oktober vanaf 16u op Eleven Pro League. Alle kanalen van Eleven Pro League zijn beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!