The Black List, de lijst waar elke scenarist op wil staan

Films |

De kans dat een scenario verfilmd wordt, is erg klein, maar een plekje op The Black List zou een scenarist goed op weg kunnen helpen. ‘Rough Night’, die vanavond te zien is op VTM 3, is zo’n film die zonder de lijst misschien niet gemaakt zou zijn, maar ook tal van enorme kaskrakers stonden er ooit op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Elke scenarist ter wereld zal het beamen: hoe goed je verhaal en je dialogen ook zijn, er is nooit een garantie dat je film het levenslicht zal zien. Talloze films gaan de productiefase in, maar worden dan om een of andere reden toch geannuleerd, maar nog veel meer scenario’s worden gewoonweg nooit opgepikt. Een organisatie die probeert om veelbelovende scenario’s die (nog) niet in productie gingen een platform te geven, is The Black List.

Elke scenarist, gesyndiceerd of niet, kan zich aanmelden bij de organisatie en deelnemen aan netwerkingevenementen of een scenario laten nalezen door gelijkgezinden en experten, maar dat is niet waar The Black List vooral om bekend staat. De jaarlijkse lijst waar de organisatie haar naam aan leende, verschijnt sinds 2005 elk jaar in december en biedt aan getalenteerde scenaristen de kans om in heel Hollywood in de schijnwerpers te staan.

De lijst wordt samengesteld op basis van de suggesties van honderden filmprofessionals. De meest geliefde scenario’s komen op de lijst te staan en studio’s en filmmakers houden die uiteraard heel goed in de gaten. Immers, als de stemmers achter de lijst wat in het verhaal zien, is de kans op succes al een pak groter. Sinds 2005 verdienden zo’n 1.000 scenario’s een plekje op de lijst, waarvan een derde effectief al in de zalen is gekomen. In vergelijking met de filmscenario’s die nooit op de lijst stonden, is dat een indrukwekkende statistiek.

De organisatie zegt duidelijk dat ze niet de beste of meest kwalitatieve scenario’s op de lijst zetten, maar wel de populairste in de filmwereld. Een scenario kan dus net zo goed een plekje verdienen omwille van pure artistieke kwaliteit, als potentiële financiële winst. Toch mag een plekje op The Black List als een keurmerk gelden, want de films die er ooit op stonden, hebben samen al 241 Oscarnominaties (48 gewonnen) en 205 Golden Globe-nominaties (40 gewonnen) verzameld.

Grote rol?

Enkele kleppers op de Awardshows die zonder The Black List misschien wel nooit gemaakt zouden zijn, zijn ‘Argo’, ‘American Hustle’, ‘The King’s Speech’, ‘Juno’, ‘Slumdog Millionaire’, ‘Spotlight’ en ‘The Revenant’. Hoe groot de rol van de organisatie was bij het geproduceerd krijgen van deze films, zullen we nooit zeker weten, maar schaden zal het zeker niet.

Laten we even ‘The Revenant’ als voorbeeld nemen. Het scenario is gebaseerd op een manuscript van Michael Punke, waarvan de filmrechten al in 2001 verkocht werden. Regisseur Park Chan-wook begon te werken aan de filmadaptatie, maar verliet het project kort nadien, waardoor de film in het vagevuur belandde. In 2007 verscheen het scenario in The Black List, waarna interesse in het project weer aanwakkerde en de productie weer opstartte. Na nog een wissel van regisseur tekende Alejandro González Iñarritu voor het project in 2011 en in 2015 zag de film het levenslicht met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol. Die laatste won er zijn al lang verdiende Oscar mee. En daar mag The Black List vast een klein stukje van de eer voor opstrijken.

In 2020 stond het scenario voor ‘Headhunter’ bovenaan de lijst, een verhaal over een kannibaal die zijn slachtoffers uitzoekt op basis van hun populariteit op Instagram. Maak je dus al maar klaar voor de eigenzinnige horrorfilm die, als we de stemmers mogen geloven, de komende jaren in de zalen zal komen.

Ook de film ‘Rough Night’ is dus verschenen twee jaar nadat het scenario in 2015 op The Black List stond, toen nog onder de naam 'Move That Body'. Het scenario was het onderwerp van een ware opbodstrijd tussen studio's. Deze film werd niet overladen met awards bij de release, maar wie de film ziet, zal zeker nog het veelbelovende scenario kunnen bespeuren dat toen zo in de smaak viel bij de filmprofessionals achter de lijst.

Bekijk ‘Rough Night’ op zondag om 20u30 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Ontdek ‘The Revenant’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top