De overname van Newcastle door het Saudische investeringsfonds Public Investment Fund (PIF) is afgerond. Vandaag zette de Premier League het licht op groen. Dat staat te lezen op de website van The Magpies.
De Premier League heeft de overname goedgekeurd nadat het "juridisch bindende garanties" kreeg dat de staat Saudi-Arabië niet de plak zal zwaaien binnen de club. PIF, dat 80 procent van de fondsen inbrengt in de deal van 300 miljoen pond (ongeveer 354 miljoen euro), wordt beschouwd als gescheiden van de staat Saudi-Arabië. Bijgevolg is de overname niet strijdig met de regels van de Premier League.

Yasir Al-Rumayyan, de baas van PIF, is "enorm trots om de nieuwe eigenaar te worden van Newcastle United, één van de meest bekende clubs in het Engels voetbal". "Dit is een investering voor de lange termijn", stelt Amanda Staveley van PCP Capital Partners, eveneens betrokken bij de deal. "We willen een verenigde filosofie in de club laten doordringen, we hebben een duidelijk doel voor ogen en willen leiderschap bijbrengen die op de lange termijn tot grootse prestaties zal leiden."

Een geschil tussen Saudi-Arabië en Qatar was vorige zomer het grootste struikelblok voor een Saudische overname van Newcastle United. Het Qatarese beIN Sports bezit de exclusieve tv-rechten voor de Premier League in het Midden-Oosten, maar die zender was door een om politieke redenen ingestelde boycot door de Saudische regering niet te ontvangen voor de Saudische fans. Die zochten daarom massaal hun toevlucht tot BeoutQ, een piratenzender die illegaal de Premier League-wedstrijden uitzond. Qatar beschuldigde het Saudische regime ervan dat het achter de piratenzender zat. Intussen werd het geschil bijgelegd en werd de boycot door de Saudische regering opgeheven.

Newcastle verkeerde onder de vorige eigenaar Mike Ashley al enkele jaren in zwaar weer. Vorig seizoen beëindigde het team de Premier League als twaalfde. Momenteel is Newcastle na zeven speeldagen negentiende en voorlaatste, met slechts drie punten. De Magpies konden dit seizoen nog niet winnen.