Na de zes op zes op verplaatsing met duels in Kazachstan (1-3) en Turkije (0-3), staan de beloften met de thuiswedstrijd tegen Kazachstan voor hun op papier makkelijkste opdracht in de EK-kwalificaties.
Bondscoach Jacky Mathijssen waarschuwt dan ook voor onderschatting. "We mogen hen zeker niet onderschatten. We hebben daarin al een lesje gehad, met hetgeen er in de vorige campagne gebeurd is. Deze groep heeft dat ook zelf al gevoeld, want die heenwedstrijd in Kazachstan was niet zo simpel als de uitslag laat vermoeden. Ook tegen Denemarken wisten de Kazachen heel wat kansen af te dwingen en hadden ze eigenlijk altijd een resultaat moeten halen", vertelde Mathijssen vandaag.

"Het is aan hen om te tonen dat wij ook in dit soort wedstrijden onszelf niet voorbijlopen. We kunnen fantastisch voetballen en willen dat ook maar al te graag laten zien en net daardoor maak je op het veld niet altijd de juiste keuzes."

Arthur Theate en Charles De Ketelaere zitten bij de Rode Duivels, Michel-Ange Balikwisha keert terug uit blessure en speelde donderdag reeds 45 minuten in een oefenwedstrijd met Antwerp. Hij wordt eerder klaargestoomd voor de clash van volgende week tegen Denemarken. Daarnaast zullen er tegen Kazachstan mogelijk nog enkele wissels plaatsvinden. "Ik ga niet wisselen om te wisselen, maar ik zie en voel dat er een aantal gasten op de limiet zitten. We mogen geen dingen van hen vragen die hun lichaam niet aankan en dan moet je ook op de andere jongens een beroep durven doen."

Voor beloftecoach Jacky Mathijssen was de selectie van Theate trouwens niet echt een verrassing. "Ik zie de problemen van ver aankomen en ik wist dus wel dat er enkele zaken op til waren. We zoeken in België linksvoetige verdedigers, die groter zijn dan 1m85, die agressief kunnen verdedigen en ook kunnen voetballen. Als je beantwoordt aan dat profiel, kan het snel gaan", aldus Mathijssen.

"Arthur is een jongen die het zeker niet cadeau gekregen heeft. Hij heeft er hard voor moeten werken, want vele mensen geloofden niet in hem. Hij brengt nochtans grinta en engagement in de ploeg en gaat er altijd voor. Ik ben dan ook superblij voor hem. Hij heeft deze oproeping niet gekregen om hem een plezier te doen."

Met ook nog Charles De Ketelaere in Turijn ziet Mathijssen op korte termijn twee van zijn beloften overgeheveld worden naar de A-ploeg. "De samenwerking, de bestuiving tussen de beloften en het A-team verloopt fantastisch. De Rode Duivels komen snel bij ons kijken, veel meer dan vroeger. En dat geeft toch een enorme voldoening en fierheid. We werken ook op een andere manier dan vroeger. We hebben een voetbalfilosofie bij de voetbalbond en zoeken naar de juiste profielen die daaraan voldoen en vervolgens ook ingepast kunnen worden."