Matthew Walls heeft de 105e editie van de Gran Piemonte (Ita/1.Pro) gewonnen. De Brit van Bora-hansgrohe haalde het na 168 km van Rocca Canavese naar Borgosesia in de sprint voor de Italiaan Giacomo Nizzolo (Qhubeka NextHash) en de Nederlander Olav Kooij (Jumbo-Visma). Amaury Capiot sprintte naar de negende plaats.
Sylvain Moniquet (Lotto Soudal), Manuele Boaro (Astana), Marc Soler (Movistar), Mattia Frapporti (EOLO) en Matthias Skjelmose (Trek-Segafredo) vormden de vroege vlucht van de dag, maar meer dan 2:45 kregen ze nooit van het peloton waar het gemiddelde in het eerste wedstrijduur 50 km/u bedroeg.

Qhubeka-NextHash, voor Nizzolo, en Cofidis, voor Viviani, controleerden in het peloton. Op 27 km van het eind werd de laatste vluchter opgeraapt en begon de sprintvoorbereiding.
Het ging er nerveus aan toe. Onder meer Olav Kooij kwam ten val, maar Jumbo-Visma bracht zijn kopman terug naar voren. Hij zou nog naar de derde plek sprintten.

Met een rotvaart ging het naar de finish, ei zo na werd er nog gevallen onder de vod van de laatste kilometer waar nog een gevaarlijke wegversmalling lag. Maar iedereen bleef overeind, al werd Viviani wel uitgeschakeld nadat hij ternauwernood aan een valpartij ontsnapte. 

In de sprint was het Matthew Walls die het verrassend haalde, goed voor zijn tweede profzege op 23-jarige leeftijd na eerder dit jaar een rit in de Ronde van Noorwegen. Afgelopen zomer pakte hij goud in het omnium op de olympische piste in Tokio.