Video Games: de originele, melancholische ballade die Lana Del Reys carrière lanceerde

Net tien jaar geleden ontdekte de wereld Lana Del Rey dankzij haar wereldhit 'Video Games'. De single werd bekend dankzij de originele videoclip, geregisseerd door de zangeres. Het liedje met zijn liefdevolle teksten werd door het Britse tijdschrift Q zelfs uitgeroepen tot "Song of the Decade", of "Lied van het decennium". Pickx blikt terug op de ballade die de carrière van de ster lanceerde.

Op 10 oktober 2011 heeft een zekere Lana Del Rey een video geüpload naar YouTube. Nog onbekend bij het grote publiek, wordt de clip door duizenden mensen leuk gevonden of doorgestuurd. De clip is gemaakt door Lana Del Rey, met korrelige beelden van geliefden afkomstig van oude filmbobijnen die worden afgewisseld met beelden van de zangeres die al zingend in de camera staart. De Amerikaanse zangeres wordt snel een icoon, ook omdat ze een buzz op sociale netwerken weet te creëren.

Naast de originele videoclip, zorgden de sterke teksten er ook voor dat deze ballade uitgroeide tot een wereldwijd succes. Het lied werd geschreven door de zangeres zelf en Justin Parker, een Engelse auteur en componist. Parker componeerde ook een melancholische pianomuziek met eenvoudige akkoorden. De spookachtige stem van de zangeres trekt je vervolgens mee in haar diepste gevoelens over liefde, een liefde die zowel toegenegen als obsessief is. Ze praat over een relatie waarin ze zich in de steek gelaten voelt voor videospelletjes. Een gegeven dat honderden jonge meisjes in het tijdperk van Playstation en internet al ondervonden.

Voor het songschrijven liet de zangeres met het droevige gezicht zich inspireren door haar liefdesverdriet van twee mislukte relaties. "Het couplet ging over hoe het was met één persoon (Josh Kemp), en het refrein ging over hoe ik wenste dat het echt was met een andere persoon die ik maar niet uit mijn hoofd kreeg," vertelde ze aan Socialstereotype.com.

Antifeministisch?

Doorheen 'Video Games' bouwt Lana Del Rey haar fantasie uit over romantiek. Haar kijk op romantiek en het liefdesverlangen wordt echter door verschillende feministische bewegingen bekritiseerd. Geconfronteerd met de eentonigheid van haar relatie, doet ze er alles aan om de aandacht van haar partner te trekken. Die heeft het evenwel veel te druk met ‘World of Warcraft’ spelen. Ze voert een showtje op, zodat hij naar haar kijkt: "Ik trek zijn favoriete zomerjurk aan / Hij kijkt hoe ik me uitkleed / Ik doe zijn favoriete parfum op". Het heeft de schijn van een tot mislukken gedoemde relatie waarin de zangeres zich in een routine lijkt te nestelen waarbij ze zichzelf wegcijfert voor haar liefde - "Jij bent het, jij bent het, alles is voor jou.  Alles wat ik doe.” Tegelijkertijd bevestigt ze haar obsessieve liefde door te zingen "Paradijs op Aarde bestaat als jij bij me bent” waar ze alleen lijkt te leven om bemind te willen worden "Ze zeggen dat de wereld is gebouwd voor twee. Het leven is alleen de moeite waard als iemand van je houdt". Het is een lied dat doet denken aan sommige sprookjes uit de kindertijd, doordrenkt van nostalgie naar een gouden tijdperk van romantiek, zonder de afleiding van videospelletjes.

Ondanks haar wil om haar man te behagen, weerspiegelen Lana Del Rey's teksten een vernietigende realiteit. Die van vrouwen die zich niet kunnen ontplooien en in hun Amerikaanse voorsteden blijven dromen van een charmante prins naast een man die hen niet veel aandacht schenkt. Maar in de hits die volgen, zoals 'Norman Fucking Rockwell' in 2019, kunnen we wel een echte seksuele bevrijding en dominantie van het vrouwelijke geslacht zien. En hier krijgt de betekenis van het lied een geheel nieuwe interpretatie. We zien het meisje volwassen worden, ook al speelt ze graag met deze twee tegenstrijdige aspecten.

Een lied "gedoemd om te mislukken”

Voordat 'Video Games' een buzz werd op het web, was de song afgewezen door een dozijn platenmaatschappijen. Sommigen bekritiseerden het liedje omdat het "te lang" of "te donker" zou zijn en "onmogelijk op de radio kan gespeeld worden".  Maar zodra het werd uitgebracht, was het een hit en kreeg het positieve kritieken. Het nummer werd al snel een van de top singles van 2011. In België bereikte het nummer de 2de plaats in de hitlijsten en het werd zelfs verkozen tot 'song van het jaar 2011' door de Engelse muzieksite NME.

Bovendien legt Lana Del Rey met dit romantische en depressieve liedje een stijl op die ze zelf omschrijft als "Hollywood Sadcore". Of het ontstaan van een alternatief popgenre, gekenmerkt door aangrijpende teksten, zware melodieën en een trager tempo. Het is een romantische esthetiek die je ook terugvindt bij artiesten als The Neighbourhood, Cigarettes After Sex en Arctic Monkeys.

In het hart van de controverse

Nog vóór de release van haar eerste album werd de zangeres van 'Video Games' in "Les Inrocks" al een icoon genoemd. In 2011 bracht Lana Del Rey slechts twee nummers uit, 'Video Games' en 'Born to die', maar toch deed de jonge zangeres al heel wat inkt vloeien. Alles ging eigenlijk mis in 2012 toen Lana Del Rey, ze was er toen 25, het slachtoffer werd van plankenkoorts en het slechtste optreden ooit gaf in de geschiedenis van 'Saturday Night Live'. De kritiek was bijzonder vijandig, zowel op het web als in de media.

Vervolgens werd ze beschuldigd van plagiaat. Een Griekse ster met de naam Eleni Vitali beschuldigde haar van het kopiëren van de melodie van een van haar liedjes uit 1991. Het lied in kwestie is "I dromi pou agapissa" (De wegen waar ik van hield), gecomponeerd door Giorgios Stavrianos. De Griekse klaagde Lana Del Rey zelfs aan. Sindsdien hebben beide artiesten geweigerd commentaar te geven op deze beschuldiging of om ze te bevestigen. Ondanks de kritiek blijft Lana Del Ray succesvolle hits opnemen. Dit jaar is ze tien jaar actief in de muziekbusiness en ondertussen heeft ze niet minder dan zeven albums op haar naam staan terwijl er een achtste op komst is.

Proximus Pickx laat je zelf de gelijkenis met de Griekse versie beoordelen.

Muziek

Bekijk alles
Top