Will Smith als Muhammad Ali: de rol van zijn leven

Films |

Will Smith heeft veel iconische filmrollen op zijn palmares staan. Gaande van ‘Men in Black’, ‘Bad Boys’, ‘I Am Legend’ tot uiteraard ‘Fresh Prince of Bel-Air’. Maar de acteerprestatie waar hij het meeste lof voor kreeg was ongetwijfeld die van Muhammad Ali. Voor de film ‘Ali’ onderging hij een ware transformatie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Ali’ is een biografische film uit 2001 die een hommage brengt aan Cassius Clay, na zijn bekering tot de islam beter bekend als Muhammad Ali. Volgens vriend en vijand de grootste bokskampioen die er op deze aardbol heeft rondgelopen. Als het al niet voor zijn bokstalent was, dan zeker voor zijn onmetelijke charisma, maatschappelijk engagement en welbespraaktheid. Voor een acteur is het tegelijkertijd een zegen en een vloek om zo’n veelbesproken en veelzijdige persoonlijkheid te vertolken. Er zit vlees aan de rol, zowel figuurlijk als letterlijk, daar kan ook Will Smith over getuigen.

15 kilogram spieren erbij

De Amerikaanse acteur kreeg er zijn eerste Oscarnominatie voor als beste hoofdrolspeler en stond in diezelfde categorie ook bij de Golden Globes op de shortlist. Om zich voor te bereiden op de spraakmakende rol verdiepte hij zich helemaal in het leven en denken van Ali. Hij voerde talloze gesprekken met de bokslegende en kwam ook 15 kilogram bij. Puur spieren. Daarvoor leefde hij twee jaar op een Spartaans regime en werkte hij met professionele fysiek- en bokstrainers. Will Smith ging zelfs zo ver dat hij enkele maanden naar Aspen in het bergachtige Colorado ging wonen, omdat de lucht daar ijler was, wat zijn ochtendlijke looptrainingen ten goede zou komen.

Een vriendschappelijke band

In een interview enkele jaren na de release van de film gaf Smith toe dat hij zwaar twijfelde om de rol aan te nemen. Hij wilde niet de man zijn die de hommage aan zo’n legende -Smith noemde Ali zelfs de grootste persoon van de voorbije 100 jaar- zou verkwanselen. Het waren regisseur Michael Mann en vooral Ali zelf die de Hollywoodster overtuigden om toch maar in de huid te kruipen van zijn held. Met succes dus. Tussen Ali en Smith ontstond ook een hechte band, de acteur was dan ook een van de kistdragers bij de begrafenis van Ali in 2016. Smith nam toen op Facebook afscheid met volgende post: ‘You shook up the World! My Mentor & My Friend. You changed my Life. Rest in Peace.’

Bekijk 'Ali' op maandag 11 oktober vanaf 20u35 op VTM 4, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top