'Get Shorty': na het bioscoopsucces ook een tv-serie

Films | De combinatie van thriller, maffiafilm en komedie lijkt op het eerste zicht niet zo’n goed idee. Maar in het geval van ‘Get Shorty’ werkte die formule wonderwel. Met vooral dank aan John Travolta.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De film uit 1995 ontving zowel applaus van pers als publiek. De filmcritici en kijkers wisten de originele mix van satire en coolness -mee gestuwd door een groovy soundtrack- wel te smaken. Met daarbovenop heerlijke vertolkingen van supersterren als John Travolta, Rene Russo, Danny DeVito en Gene Hackman. De regie was in handen van Barry Sonnenfeld, de man achter de ‘Men in Black’-trilogie en ‘The Addams Family’. Het scenario kwam uit de koker van Scott Frank, de schrijver die nadien nog zou scoren met ‘Minority Report’, ‘Out of Sight’, ‘Wolverine’ en recent ‘The Queen’s Gambit’. Hij borduurde voort op het gelijknamige boek van de gereputeerde misdaadauteur Elmore Leonard. Heel wat schoon volk achter en voor de schermen dus.

‘Get Shorty’ volgt het pad van Chili Palmers (Travolta), een gladde gangster uit Miami die naar Los Angeles trekt om er een schuld te gaan vereffenen bij Harry Zimm (Hackman), een mislukte Hollywoodregisseur. Maar de deal loopt anders dan gepland: Chili lanceert zelf een idee voor een film, eentje met hem in de hoofdrol. De maffiosi ziet er zijn kans in om het te maken als Hollywoodster.

Een leuke twist aan dat hele verhaal is dat John Travolta het jaar voordien ook in het echte leven zichzelf weer op de kaart zette als A-acteur met de rol van Vincent Vega in cultklassieker ‘Pulp Fiction’. Ook daarin speelt hij een coole gangster. Chili Palmers lijkt een kopie daarvan, maar dan met een slapstick-kantje aan. Het leverde Travolta wel een Golden Globe als beste comedy-acteur op. Aardig weetje: Samuel L. Jackson, die zijn partner in crime speelde in ‘Pulp Fiction’, werd ook gevraagd voor ‘Get Shorty’ maar weigerde.

Sequel en tv-serie

Door het succes van de film kwam er tien jaar later nog een vervolg: ‘Be Cool’. Maar die film flopte, ondanks opnieuw een hoofdrol voor John Travolta. Productiemaatschappij MGM liet het daar niet bij en probeerde het in 2017 nogmaals, dit keer met een televisiereeks die op Fox vertoond werd.

Tussen de film ‘Get Shorty’ en de serie ‘Get Shorty’ bestaan echter een pak verschillen. In de eerste plaats de cast natuurlijk, want geen Travolta of Hackman te bespeuren. Wel drie andere gereputeerde namen uit voornamelijk de televisiewereld: Ray Romano, bekend van ‘Everybody loves Raymond’, Chris O’Dowd, bekend van ‘The IT Crowd’, en Sean Bridgers, bekend van ‘Deadwood’.

Een ander belangrijk verschil met de film is dat de serie geen personages uit het originele boek van Elmore Leonard overneemt. Scenarist Davey Holmes creëerde eigen personages, zoals Miles Daly, Rick Moreweather en Louis Darnell. De satirische humor en de premisse werden wel behouden, namelijk een gangster die zijn kans ziet om het te maken als acteur in Hollywood. Met daarop talloze variaties, uitgesmeerd over drie seizoenen en in totaal 27 afleveringen. In 2019 verscheen de laatste episode.

Bekijk ‘Get Shorty’ vrijdag 8 oktober om 20u25 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil! De serie is te bekijken op Fox.


Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top