Mikel Oyarzabal, Ferran Torres en de piepjonge Gavi dirigeren Spanje richting Nations League-finale

UEFA Nations League |

Spanje voetbalde zich gisterenavond op flukse wijze naar de finale van de Nations League. Mikel Oyarzabal en Ferran Torres werden met respectievelijk twee assists en twee goals de matchwinnaars voor La Roja. Maar de grootste verrassing gisteren was de piepjonge middenvelder Gavi.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Spaans bondscoach Luis Enrique heeft het geflikt. Met zijn Spaanse nationale ploeg pakte hij revanche voor de verloren halve finale op het voorbije EK voetbal. Italië werd voor eigen volk met 1-2 geklopt. Eén van de pionnen die mede daarvoor zorgde, was Gavi. De inzet van de jonge middenvelder mag met recht en reden de surprise van de chef genoemd worden. Gavi, voluit Pablo Paez Gavira, is amper 17 jaar oud. 

Zijn intrede in de basiself verbrak gisteren een aloud record. Met 17 jaar en 60 dagen werd Gavi de jongste debutant ooit voor Spanje. Hij pakte het record over van Angel Zubieta Redondo, dat al sinds 1936 op de tabellen stond. Die laatste was 17 jaar en 284 dagen oud toen hij debuteerde voor La Roja

Het heden en de toekomst

Gavi is een van de nieuwe talenten uit de fabriek van FC Barcelona, de club waar het momenteel niet zo lekker draait. Amper drie matchen speelde hij reeds mee in de hoofdmacht van Barcelona. Dat was genoeg om Enrique te overtuigen om Gavi naast Sergio Busquets en Koke te zetten in het middenveld. Hij leverde een complexloze prestatie af. Naast het dirigerende werk zette hij Marco Verratti bij Italië ook nog eens constant onder druk. 

“Hij was ongelooflijk, maar dat verbaasde mij niet”, zei Enrique na afloop. “Ik zag hem al vaak aan het werk bij de jeugd en bij Barcelona. Hij speelt heel slim tussen de lijnen, heeft een groot loopvermogen en verliest nooit de bal. Gavi is bijzonder. Hij speelt alsof hij in zijn achtertuin staat te voetballen. Met zijn kwaliteiten en zijn persoonlijkheid is hij een lust voor het oog. Hij is de toekomst van de Spaanse nationale ploeg, maar heeft tegen Italië bewezen dat hij ook het heden is."

Oyarzabal-Torres: toekomstig duo bij City?

Naast Gavi mogen Mikel Oyarzabal en Ferran Torres ook aangeduid worden als de matchwinnaars voor Spanje. Die laatste nam beide goals voor zijn rekening. Hij kreeg ze telkens op een presenteerblaadje aangeboden door Oyarzabal. Vooral de eerste assist was er eentje om in te kaderen. 

Op zijn 24ste blijft Mikel Oyarzabal constant progressie maken en voortbouwen op de prestaties van zijn voorgaande seizoenen. Hij miste zijn start in de competitie niet met zes goals in acht matchen. En stilaan wordt de vleugelaanvaller, nog steeds actief bij het bescheiden Real Sociedad, incontournable bij Spanje. Het is overigens geen geheim dat ook Pep Guardiola een vurige bewonderaar is van Oyarzabal. Wordt de stap naar de Premier League en Manchester City de volgende zet in de carrière van de Bask? 

Wie al in Manchester vertoeft, is Ferran Torres. De nog altijd maar 21-jarige Spanjaard is een lievelingetje van bondscoach Enrique. Sinds zijn debuut op 3 september 2020 miste hij nog maar twee interlands. Op 17 november vorig jaar maakte hij zich reeds onsterfelijk bij La Roja. Toen klopte Spanje Duitsland met historische 6-0-cijfers. Torres scoorde hierin een hattrick. In Engeland zijn ze alvast vol lof over Torres. “Met wat hij nu opnieuw toonde tegen Italië, is het toch duidelijk dat hij het spitsenprobleem bij City kan oplossen. Ze wilden in Manchester in de zomer graag Harry Kane inlijven, maar met Torres in de rangen lijken ze die niet nodig te hebben”, klinkt het.

Wie wordt op 10 oktober de medefinalist naast Spanje? Vanavond vechten België en Frankrijk hun halve finale in de Nations League uit. Volg vanaf 20u25 live de uitzending en match op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top