Met België tegen Frankrijk wordt er donderdagavond in het Juventusstadion in het Noord-Italiaanse Turijn een heruitgave gespeeld van de halve finale van het WK van drie jaar geleden, toen Frankrijk met het kleinste verschil (0-1) aan het langste eind trok.
"Er is altijd een gezonde rivaliteit geweest aangezien we buurlanden zijn", keek de Franse bondscoach Didier Deschamps vooruit. "Na de wedstrijd in Rusland is er aan beide kanten uitgehaald in de pers, zijn er zaken uit de context gehaald, geïnterpreteerd, wat dan weer tot nieuwe uitlatingen geleid heeft, al dan niet terecht. Ik voel op de eerste plaats veel respect voor de tegenstander en bondscoach Roberto Martinez. Het is vooral een mooie affiche met kwaliteit in beide teams. Zo'n wedstrijd wil iedereen spelen. De adrenaline stroomt dan."
Frankrijk staat net als België voor de eerste keer in de Final Four van de Nations League. "Vroeger waren er twee toernooien die van tel waren: het EK en het WK. Nu komt de Nations League daarbij. Prestigieus, want er is een trofee te winnen. We zijn allemaal competitief en dan komt het maar op één ding aan: winnen. We spelen hier tegen de beste ploegen van Europa en daar kan je alleen maar naar uitkijken."
Sinds de vroegtijdige uitschakeling op het EK, na een dramatische avond tegen Zwitserland, sleutelt Deschamps wat aan zijn ploeg. In de laatste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland koos hij voor een driemansverdediging en dat leverde 2-0 winst op, na vijf wedstrijden zonder zege. De verwachting is dan ook dat de voormalige verdedigende middenvelder daarop zal voortbouwen. "Of je nu met drie, vier of vijf achterin speelt, dat maakt allemaal niet zoveel uit. Het gaat erom de tegenstander zo veel mogelijk in de problemen te brengen. Tegen België wil dat zeggen het balbezit opeisen en hen in de verdediging dringen."