Dit is het verhaal achter de hitsige hit 'Montero' van Lil Nas X

Lil Nas X heeft onlangs zijn allereerste album 'Montero' uitgebracht. De gelijknamige single maakte al furore, niet in de laatste plaats omdat er een sensuele lapdance met de duivel wordt getoond in de videoclip. De rapper toont met deze hit dat hij niet alleen controversiële maar ook geëngageerde nummers kan maken. Proximus Pickx vertelt je het verhaal achter 'Montero'.

Wie nog nooit heeft gehoord van de 22-jarige rapper Lil Nas X, zal misschien wel eens zijn hit 'Old Town Road' op de radio hebben gehoord. Het was dat nummer, een eclectische mix tussen rap en country, dat de doorbraak betekende voor de onzekere tiener uit de Amerikaanse staat Georgia. Het nummer wist razendsnel het publiek te verleiden en belandde meteen op de nummer 1-positie van de hitparade. Wat het succes des te opmerkelijker maakt, is dat Lil Nas X het nummer zelf componeerde en in zijn eentje op sociale media promootte. Op die manier kon hij niemand minder dan countryster Billy Ray Cyrus verleiden voor een remix van het nummer. Dankzij het wereldwijde succes van 'Old Town Road' kon de rapper zijn succes bestendigen met 'Montero'.

Volgens muziekkenners heeft Lil Nas X een onmiskenbaar talent om pakkende hits te schrijven met melodieën en teksten die blijven hangen. Dit was al het geval met 'Old Town Road' en laat de artiest opnieuw zien met 'Montero'. Dat de hit zo'n succes is geworden, is vooral te danken aan de sensuele video die Lil Nas X van het nummer maakte.


Controverse

In de videoclip van 'Montero' speelt Lil Nas X duidelijk in op zijn geaardheid. De rapper, die geboren werd als Montero Lamar Hill, voelde in zijn tienerjaren al aan dat hij meer op mannen viel. In juni 2019 kwam hij uit de kast bij zijn vader en zus, voordat hij ook publiekelijk bevestigde dat hij homoseksueel was. 

In de clip speelt de artiest in op bijbelse verhalen, te beginnen met het Hof van Eden. We zien hoe de zanger, gekleed in rode latex laarzen, via een lange paal afdaalt naar de hel. Vervolgens biedt hij Satan een lapdance aan, breekt hij zijn nek en zet hij de kroon van de hellevorst op. Het hoeft niet gezegd te worden dat de video in het oerconservatieve Amerika vooral op kritiek onthaald werd. De controverse legde hem ook geen windeieren, want de clip is inmiddels miljoenen keren bekeken.

Lil Nas X weet overigens handig in te spelen op het succes van 'Montero'. Drie dagen na de release van zijn videoclip bracht hij bijvoorbeeld een gelimiteerde reeks van zijn "Satan Shoes" uit, een aangepaste Nike Air Max 97 waar in de zool een druppel menselijk bloed is verwerkt. Tegelijkertijd kreeg de artiest te maken met een steeds sterkere censuur. Muziekplatformen als Apple Music of Spotify hebben het luisteren naar Montero onmogelijk gemaakt. Omdat hij toch zijn clip aan de wereld wilde laten zien, sloot Lil Nas X een overeenkomst met pornowebsite Pornhub om de clip te huisvesten. Het is overduidelijk dat de rapper zelfs de grootste controverses in zijn voordeel weet te gebruiken.

'Montero' is overigens niet de enige clip waarmee Lil Nas X controverse veroorzaakte. Ook met 'Industry' probeert hij opnieuw de gevestigde normen in vraag te stellen. In de videoclip wordt de rapper naar de gevangenis gestuurd, verleidt hij medegevangenen en danst hij naakt met hen in de douche. Ook dit nummer is vanwege zijn geëngageerde boodschap controversieel in de Verenigde Staten.

Muziek

Bekijk alles
Top