Documentaire ‘Mirano 80, l’espace d’une rêve’ eert 40-jarige club

Een nieuwe documentaire die de geschiedenis van de legendarische Brusselse dancing Mirano Continental in de verf zet, komt nu in de zalen. De film is mee geproduceerd door Proximus Pickx.

Mirano 80, l’espace d’une rêve’ komt terug op de maffe geschiedenis van de Brusselse discotheek die de deuren voor het eerst opende in 1981. In dat jaar werd de buurtcinema Mirano een van de drukst bezochte danszalen van onze hoofdstad; de Mirano Continental. De laatste jaren liep het niet altijd allemaal op rolletjes voor de zaal en in 2017 moesten ze zelfs de deuren sluiten. In 2019 was de dancing in volle glorie en met een geheel nieuwe stijl terug, na een grondige renovatie.

Filmmakers Luc Jabon en Thomas Purcaro Decaro nemen je mee terug naar de sfeer van de jaren 80, toen nachtelijke escapades vaak uitmondden in een dansje in deze discotheek, die overigens de mosterd haalde bij de grote Parijse en New Yorkse clubs. De bonte verzameling bezoekers leverde de club een reputatie op als een plek waar alle labels en vooroordelen vegvielen, herinnert mede-oprichter Morca Rolland zich. Al wie de hoogdagen van de Mirano Continental heeft meegemaakt, voelt er nostalgie voor. Het was de plaats bij uitstek om je problemen weg te dansen en voor jongeren werd het de echte place to be. En met de heropening van de danszalen in ons land, komt de film als geroepen.

Boek en tentoonstelling

Om de 40ste verjaardag van de Mirano te vieren, wordt ook een boek uitgebracht: ‘Mirano Continental, 40th Anniversary, Back to the Legend’. Later zal ook een tentoonstelling opgezet worden in de Sint-Gorikshallen over 40 jaar Mirano Continental.

‘Mirano 80, l’espace d’une rêve’ komt nu in de zalen. Net als andere coproducties van Proximus, zal de documentaire ook te vinden zijn in de VOD-catalogus van Proximus Pickx en op Pickx+. Hier kan je meer te weten komen over de nieuwe zender Pickx+.

Films

Bekijk alles
Top