‘Durf te vragen’ doorbreekt taboes over psychische kwetsbaarheid

Films |

Siska Schoeters legde deze week de vragen van het publiek voor aan mensen met een psychische kwetsbaarheid. De antwoorden werden gegeven door mensen met verschillende problematieken, van een depressie en bipolaire stoornissen of borderline tot eetproblemen. Zoals elke week lichten wij de frankste vraag en het eerlijkste antwoord uit de aflevering toe.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Psychische kwetsbaarheid is jammer genoeg nog steeds een groot taboe in ons land. Stilaan worden problemen als die van de gasten in de studio van ‘Durf te vragen’ toch een beetje bespreekbaar, mede dankzij dit programma, maar heel wat mensen weten er nog te weinig over. Daarom kwam deze aflevering als geroepen. We kregen naast inzicht in de – soms erg donkere – gedachten van de bevraagde personen ook een kijkje in een psychiatrische instelling, waar het heus niet al klinische sfeer is wat de klok slaat.

 

Aan de vragen van het publiek te horen, zitten we collectief met heel wat vragen over psychische kwetsbaarheden. Of het altijd het resultaat is van een trauma, hoeveel pillen de personen dagelijks nemen, of er genezing mogelijk is… De studiogasten doen hun best om alles zo eerlijk mogelijk te beantwoorden.

Frankste vraag: “Is die therapie niet vooral bezigheidstherapie?”

Een van de vragen die het meest aantoonde dat er nog te weinig algemene kennis is over psychologische problemen en de behandeling ervan, was niet die over de hoeveelheid pillen of die over of de gasten al eens in een isoleercel hadden gezeten. Iemand stelde zich de vraag of therapie toch niet vooral bezigheidstherapie is. Het feit dat Luna, die kampt met een depressie en een eetstoornis, meteen zegt dat ze die vraag wel vaker hoort, is op zich eigenlijk al schrijnend.

 

Het antwoord is uiteraard volmondig neen. “Ik heb geleerd om via creatieve manieren mijn gevoelens te uiten en dat is van een heel grote meerwaarde”, zegt Luna. “Iedereen denkt dat psychiatrie wat kleuren is”, zegt Farah. “Dat is absoluut niet zo. Kleine therapieën brengen positieve veranderingen met zich mee." Ook het antwoord op de vraag of de gasten al in een isoleercel hebben gezeten, willen we je niet onthouden. “Ik heb een paar nachten in een isoleercel geslapen, maar dat was omdat mijn kamergenoot heel hard snurkte”, vertelt Tom, die een bipolaire stoornis heeft. “Dat was met de deur open.”

Eerlijkste antwoord: “Het wordt wel echt beter.”

De aflevering zat vol eerlijke antwoorden, harde waarheden, emotionele getuigenissen en taboes die even bespreekbaar gemaakt werden. Maar het eerlijke antwoord dat wij er hier graag uitlichten, is toch dat waarmee de aflevering werd afgesloten. Het was een boodschap aan de kijker. “Als er iemand aan het kijken is die het moeilijk heeft en het gevoel heeft alleen te zijn op de wereld: weet dat dat zeker niet waar is”, zegt Rik. “Ik raad echt aan om hulp te zoeken. Het wordt wel echt beter. Dus hou vol.”

 

Veel mensen denken dat ze door zich sterk te houden en stoer voor te doen een probleem kunnen onderdrukken, maar daarmee geraakt het niet opgelost. “Steun aanvaarden is niet makkelijk, maar het is zo belangrijk. En het doet echt goed.”

 

Bekijk ‘Durf te vragen’ op dinsdag om 20u35 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top