Gabriel Ríos popelt om meer op te treden: "Oefenen betekent niets tot ik op een podium sta"

Op 22 oktober én november staat de Puerto Ricaanse zanger Gabriel Ríos op de planken van de Ancienne Belgique. Nu het culturele leven weer hervat en de concertagenda’s gevuld raken, vroegen wij aan de muzikant achter het erg persoonlijke ‘Flore’ hoe de heropstart voor hem aanvoelt. “Er zitten nu nog zeeën van tijd tussen de optredens en dat vul ik op door in de studio te duiken.”

Live spelen is een deel van de identiteit van Gabriel Ríos. “Als ik een paar keer per week kan optreden, heb ik het gevoel dat alles oké is. Als dat niet kan, krijg ik een raar gevoel”, zegt hij. Daarom is de heropening van de podia, de volle agenda’s van zalen als de AB en de geleidelijke terugkeer naar het normaal ook voor hem een spannende gebeurtenis. “Optreden is zo’n belangrijk deel van mijn leven. Dat niet hebben, is echt vreemd.”
 
Hoe beleef je de heropstart van het culturele leven?
 
Gabriel Ríos: “Ik voel verschillende dingen. Langs de ene kant hebben we in vergelijking met sommigen het geluk gehad om nog enkele concerten te kunnen spelen het afgelopen jaar. We hebben theatershows gespeeld, een cultureel centrum geopend… Langs de andere kant voelt ook dat erg raar. Normaal spelen we drie optredens op een rij, nu is het er eentje en een maand later nog eentje. Dat haalt je hele ritme, je chemie, overhoop. Ik speel enorm graag live, ik geniet daar echt van. Pas dan leer je je nummers echt kennen. Dus ik ben wel blij dat alles weer opent.”

Hoe denk je dat je publiek het beleeft?
 
Gabriel: “We hebben bijvoorbeeld al een heerlijke show gespeeld in OLT Rivierenhof. Het regende, maar de mensen wilden echt niet naar huis. Ze stonden te springen om weer live muziek te zien. Maar tegelijk is er ook geen stormloop op de tickets. Mensen zijn nog bang, of ze vrezen dat de maatregelen weer gaan veranderen. Er is nog twijfel, dus we moeten traag opbouwen. Als elke artiest op elke dag van de week speelt, zal dat niet voor iedereen goed uitdraaien. Er is nu eenmaal geen oneindige hoeveelheid toeschouwers die een ticket koopt. Daar moeten we ook even doorheen.”
 
Het geplande optreden in de AB zal waarschijnlijk een andere sfeer hebben dan de optredens van afgelopen zomer?
 
Gabriel: “De festivals voelden inderdaad anders dan gewoonlijk, met de afstand tussen de toeschouwers en het hele publiek op een stoel. In het Rivierenhof werd er al met het Covid Safe Ticket gewerkt, en dat was een succes. Het concert was uitverkocht, het voelde erg goed. Maar spelen in een theater, in een donkere zaal, dat is wat ik nog het liefste doe. Je kan spelen met de duisternis, met dynamieken, met stille pauzes. Maar ik pak alle concerten aan die ik kan krijgen.”

Sommige artiesten zeggen dat ze de optredens tijdens corona minder leuk vonden dan pakweg een volwaardig festival. Hoe zie jij dat?
 
Gabriel: “Om eerlijk te zijn, ben ik nooit de grootste fan geweest van festivals. Maar net daarom voel ik me zo goed als we er een succesvol optreden hebben gespeeld. Voor mijn muziek is het niet de makkelijkste setting. Als er een rockgroep en een techno-dj naast me staan te spelen, kan ik daar moeilijk tegenop boksen. Sommigen zoeken de intensiteit op van het publiek dat op en neer springt, ik zoek het intense van er te staan met twee muzikanten. Maar dat maakt er net een uitdaging van en daar geniet ik net van omdat het moeilijk is. Ik speelde bijvoorbeeld ooit in het voorprogramma van Stromae in Frankrijk. Een groep jonge mensen die met de smartphone in de hand zit te wachten op Stromae en die nog nooit van mij hebben gehoord, ik kon me bijna geen moeilijker publiek voorstellen. Maar dan is er niets beter dan de kick om te zien dat ze toch beetje bij beetje aandacht hebben voor je. Je grootste fans zijn ze nog niet, maar je kan hen toch even meeslepen in je verhaal. Ook dat vind ik heerlijk. We mogen niet te comfortabel worden, een uitdaging is leuk. Ook de optredens tijdens corona zag ik als een uitdaging.”
 
“Het is belangrijk dat je tijdens een optreden een connectie vormt met het publiek, maar ik wil dat altijd doen op mijn eigen manier. Ik ben koppig, ik moet erin geloven dat mijn muziek zal werken. Nu breng ik Spaanstalige muziek in een land waar de mensen geen Spaans spreken. Voor enkele nummers is dat geen probleem, maar een heel optreden in het Spaans, dat vergt toch wat van het publiek. Ik moet een manier vinden om hen op mijn golflengte te houden en dat kan ik alleen doen door veel te spelen. Ik kan oefenen zoveel ik wil, maar dat betekent niets tot ik effectief op een podium sta.”
 
Wat doe je in de periodes tussen optredens in?
 
Gabriel: “Ik vond het te vroeg om al aan een nieuw album te beginnen, maar ik doe niets liever dan nieuwe muziek schrijven. Ik wil geen zee van tijd voor me hebben. Ik denk nog niet na over hoe de nummers zullen klinken, maar zodra ik eentje af heb, trek ik naar Amsterdam om het op te nemen. Ik hergebruik bijvoorbeeld stukken uit een plaat waar ik eerder aan werkte, maar die ik niet heb uitgebracht en zo heb ik nog nooit gewerkt. Normaal werkte ik altijd naar een album toe, maar nu ik de tijd heb, is het beter om bezig te blijven. Ik hoop dat er dan een nieuwe plaat van komt, maar dat hangt allemaal af van hoe de nummers samenkomen.”

Eind oktober speelde Gabriel Ríos een exclusief concert voor Proximus-klanten in de AB. Herbeleef het optreden op Pickx via deze link!

Lees hier meer over 'I'm Still Leaving', de documentaire over de opnames van 'Flore'.


Muziek

Bekijk alles
Top