Uit het niets opgeviste Zizou Bergs beleeft sprookje op de European Open in Antwerpen

Zizou Bergs zal ook deze maand weer te zien zijn op de European Open in Antwerpen. Het doet ons meteen terugdenken aan de editie van vorig jaar, waar de jonge Belg vriend en vijand verraste.

Heeft David Goffin zijn opvolger voor de toekomst beet? Hebben we met Zizou Bergs weldra een nieuwe topper in het mannentennis? Die vraag werd het voorbije jaar meer dan eens gesteld. Ze rees voor het eerst op toen Bergs vorig jaar een wildcard kreeg om mee te doen aan de European Open in Antwerpen. 

Exact een jaar geleden kreeg de toen nobele onbekende Zizou Bergs, vernoemd naar voetballer Zinedine Zidane, de kans om zich voor het eerst te tonen voor het grote publiek. Nota bene dan nog eens in eigen land. Op het moment dat Bergs de wildcard kreeg, was hij de nummer 528 op de wereldranking. 

Een geluk bij een ongeluk

Had je een maand voor aanvang van het toernooi Bergs verteld dat hij mocht meedoen aan de European Open, hij had je voor gek verklaard. Een paar dagen voor het eigenlijke toernooi in Antwerpen zat hij nog in Tsjechië om zich te plaatsen voor het onbekende ITF-toernooi van Pardubice. Maar wanneer Ruben Bemelmans moest afzeggen wegens een coronabesmetting, kwam de organisatie bij Bergs terecht. 

In Antwerpen stond ook David Goffin, de Belgische nummer 1 in het mannentennis. De eerste ronde mocht Goffin nog overslaan, in de tweede ronde wachtte de Amerikaanse qualifier Marcus Giron. Goffin verloor echter verrassend. Bergs van zijn kant moest wel in de eerste ronde al komen opdraven. De jonge Belg werd geloot tegen de Spanjaard Albert Ramos-Vinolas, op dat moment de nummer 45 van de wereld.

Stuntzege

Bergs leek op papier een vogel voor de kat, maar zou tekenen voor een ongekend sprookje in Antwerpen. Hij verraste vriend en vijand door Ramos-Vinolas in twee sets (twee keer 7-5) uit te schakelen. Het werd zijn eerste ATP-zege ooit. 

Veel publiek was er toen niet toegelaten in de Lotto Arena, maar de aanwezigen wisten Bergs toch te inspireren: "Zij hebben me aan de overwinning geholpen. Ik hou van zo'n sfeer. Ik schreeuw zelf ook op het terrein en wil plezier maken. Dat ligt in mijn aard", zei Bergs na afloop van zijn stuntzege.

Opgeheven hoofd

In de tweede ronde wachtte de Rus Karen Khachanov, toen de nummer 17 van de wereld. "Dat wordt weer een ongelooflijke ervaring. Net als tegen Ramos-Vinolas zal ik proberen iets te forceren. Maar uiteraard is dit weer een niveautje hoger", blikte Bergs toen vooruit. 

En even leek er een andere stunt in de maak. Bergs weerde zich als een duivel in een wijwatervat en won set 1 met 7-5. Khachanov moest zijn tenen uitkuisen om de wedstrijd alsnog te winnen. Dat deed hij door de twee andere sets met 6-4 te winnen. Veel overschot had de Rus dus niet.

Bergs kon op deze manier het toernooi met opgeheven hoofd verlaten. In het voorbije jaar bevestigde Bergs en steeg hij zowat 350 plaatsen op de ATP-ranking, tot nummer 188. Daarmee is hij na David Goffin de tweede Belg op de ATP-ranking geworden. De organisatie in Antwerpen gaf hem daarom opnieuw een wildcard voor de European Open, dat dit jaar plaatsvindt van 17 tot 24 oktober.

Andermaal… In sport is alles mogelijk!

Sport

Bekijk alles
Top