'Warhead', de Bond-film die nooit het levenslicht zag

Films | Sean Connery, de eerste 007, schreef mee aan een film over robothaaien die atoombommen zouden dragen. Zijn script werd echter nooit werkelijkheid. Daardoor is ‘Warhead’ de James Bond-film die er uiteindelijk nooit zou komen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

James Bond heeft doorheen de jaren tal van stunts moeten uitvoeren, zoals het ontwijken van een laservuur in de ruimte of het besturen van een onzichtbare auto op een gletsjer. Eén ding is hem nooit gelukt: een robothaai uitschakelen die een atoombom draagt in de riolen van Manhattan...

Er was een filmproject genaamd ‘Warhead’ dat zich in 1976 zou afspelen en waarbij een school robothaaien, die van op een afstand werden bestuurd, gewapend waren met kernwapens. Eén van de drie schrijvers van dit script was niemand minder dan Sean Connery, de allereerste 007.

De strijd tussen McClory en Fleming

In de jaren vijftig werkte de Ier Kevin McClory aan scenario's met Ian Fleming, de auteur van de Bond-romans. Samen wilden ze een nieuw verhaal verzinnen met de hulp van senior scenarioschrijver Jack Whittingham. Ze richtten zich op een internationaal crimineel consortium genaamd Spectre. Deze organisatie verscheen in geen van Bonds eerdere romans. Largo, een van de officieren, kreeg de opdracht om twee NAVO-kernraketten te stelen, maar Bond moest hem op de Bahama's vinden voordat hij iets kon doen. De oorspronkelijke titel, 'Longitude 78 West', werd door Fleming veranderd in 'Operation Thunder'.

Alles leek klaar om de film uit te laten komen met Alfred Hitchcock aan het roer en Richard Burton als agent 007. Maar Fleming, die niet langer in McClory's capaciteiten geloofde, besloot het script van 'Operation Thunder' te gebruiken voor zijn volgende roman, zonder de twee mannen die het meeste werk hadden verricht. Er ontstond een juridische strijd die jaren zou duren.

McClory diende verschillende rechtszaken in om uiteindelijk met Whittingham erkend te worden als auteurs. McClory behield ook de filmrechten op het verhaal. Ondertussen begonnen twee producenten, Albert R. 'Cubby' Broccoli 'en Harry Saltzman, hun eigen James Bond-franchise samen met Sean Connery. Omdat ze van 'Operation Thunder' hun vierde film wilden maken, sloten ze een overeenkomst met McClory. Hij was de producent en had het recht om de film 10 jaar later opnieuw te maken.

Een vergeten remake

Een decennium later, in 1975, kondigde McClory zijn remake aan zonder Broccoli en Saltzman (Eon Company). Omdat hij zich James Bond wilde toeëigenen, koos hij de titel: ‘James Bond of the Secret Service’. Om ze nog meer te provoceren, rekruteerde hij twee co-scenarioschrijvers, vrienden van de twee producenten: Len Deighton en... Sean Connery. Paramount was overtuigd van het verhaal en steunde de film 'Warhead'.

Hoewel de hoofdlijnen van 'Operation Thunder' werden gevolgd, week het scenario op een aantal punten af. Bond vocht bijvoorbeeld tegen robothaaien in de riolen van New York of ging de strijd aan met paragliders aan de top van het Vrijheidsbeeld om de Spectre-mannen te verslaan. Wat echter opviel aan dit project was de gelijkenis met de op dat moment geregisseerde Bond-film van Broccoli en Saltzman: 'The Spy Who Loved Me'.

Toen ze dit zagen, dienden McClory en Eon wederzijds een verbod in tegen hun verschillende projecten, waarbij elke partij beweerde dat de andere het project had gestolen. Deze juridische strijd was genoeg om Connery en Paramount daarna af te schrikken. Het resultaat: 'The Spy Who Loved Me' werd gemaakt, maar 'Warhead' niet.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top