Van op de basis Bajkonoer in Kazachstan is dinsdag een Sojoez-draagraket gelanceerd die een Sojoez-capsule met een Russische filmploeg naar het het Internationaal Ruimtestation ISS moet slingeren, zo was rechtstreeks op NASA TV te zien.
De Sojoez-2.1a vertrok om 10.55 uur Belgische tijd om de Sojoez MS-19 op een traject naar het ISS te zetten. Drie uur 17 minuten later moet die capsule koppelen aan de Russische Rassvet-module waarvan de koppelingspoort vorige week is vrijgemaakt.

Aan boord van de Sojoez heeft beroepskosmonaut Anton Sjkaplerov het gezelschap van een heuse filmploeg die 's werelds eerste filmopnames in de ruimte zal maken. De film kreeg als werktitel "Vysov" ("Uitdaging") en vertelt het verhaal van een arts die naar het ISS moet vliegen om een kosmonaut te redden die ziek is geworden.

Actrice Joelia Peresild speelt de rol van arts, de meegereisde regisseur is Klim Sjipenko. Volgens het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos zijn er twaalf 'draaidagen' voorzien. De filmploeg komt met de Sojoez MS-18 naar huis terug, beroepskosmonaut Sjkaplerov pas volgend jaar.