Straffe statistiek: Rode Duivels verliezen niet als Thomas Foket op wedstrijdblad staat

Rode Duivels | Nu Thomas Meunier in extremis moest afhaken voor de Rode Duivels, besliste bondscoach Roberto Martinez om Thomas Foket als vervanger op te roepen. Een sportieve keuze die te rechtvaardigen is, maar die ook wel eens ingegeven zou kunnen zijn door bijgeloof.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In het voetbal is het algemeen geweten dat veel spelers en coaches bijgelovig zijn. We denken maar aan Zinedine Zidane die bij het aantrekken van zijn schoenen altijd eerst zijn linkerschoen vastknoopte. Of Georges Leekens die zijn gele gelukssjaal altijd droeg in de dug-out. Bij sommigen gaat het dus om een terugkerend ritueel, voor anderen is het een of andere fetisj. 

Nu horen we je denken: wat heeft dit met Martinez en Foket te maken? Wel, als Martinez bijgelovig is, dan is de oproep van Foket zeker geen slechte zaak voor de Rode Duivels.

Succesfactor

Zo hebben de Belgen nog nooit een match verloren wanneer Foket in de selectie zit. Momenteel stond Foket in zijn carrière reeds 13 keer op het wedstrijdblad voor de Rode Duivels. Daarin wist hij 7 caps te verzamelen. Spelen of niet, in die 13 matchen verloren de Belgen nog niet. Die resulteerden in 9 zeges en 4 gelijke spelen. 

Zou Martinez hieraan gedacht hebben toen hij Foket belde? Wellicht niet. Maar het is wel handig meegenomen in de zoektocht naar een ticket voor de finale van de Nations League aanstaande donderdag. 

Domper voor Meunier

Dat Thomas Meunier echter moest afhaken, blijft toch een groot manco voor de Rode Duivels straks tegen Frankrijk. Meunier was aan een betere periode bezig bij Dortmund, maar moest het voorbije weekend vroegtijdig naar de kant in het competitieduel tegen Augsburg. Een blessure aan de knie deed de wingback dan ook definitief afhaken. 

De blessure is een enorme domper voor Meunier, die drie jaar geleden de halve finale tegen de latere wereldkampioen Frankrijk moest missen vanwege een schorsing. Nadien werd de afwezigheid van de toenmalige PSG-speler aangehaald als een van de belangrijkste oorzaken voor de uitschakeling.

Of Foket zijn plaats in de startelf zal innemen, lijkt niet meteen voorhanden. De speler van Stade de Reims kon in zijn 7 caps rekenen op slechts 1 basisplaats. Daarvoor moeten we al terug naar 2017 en een oefenduel tegen Rusland. Alle andere caps kwamen er dus als invaller. Het weerhield Foket wel niet om tegen Estland begin vorige maand zijn eerst goal te maken in het shirt van de Rode Duivels. 

Bekijk België - Frankrijk aanstaande donderdag 7 oktober vanaf 20u25 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top