De vreselijkste leerkrachten uit de film- en televisiegeschiedenis

We hadden het eerder al over de beste films op de schoolbanken, sterren die voor de klas hebben gestaan en inspirerende leerkrachten, maar voor de dag van de leraar vandaag op 5 oktober sommen we enkele minder positieve voorbeelden op. Dit zijn de fictieve leerkrachten die je als student liever niet tegenkomt.

Harry Potter en de Orde van de Feniks

De eerste plek in deze lijst kon door niemand anders bezet worden dan Dorothea Omber, ofwel Dolores Umbridge. Naast Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden is zij een van de grootste tegenstrevers van Harry en zijn vrienden, en voor veel fans is zij zelfs het meest gehate personage. En met reden! Ze komt toe in Zweinstein als lerares Verweer tegen de Zwarte Kunsten, waar ze de leerlingen met lijfstraffen bedreigt en Harry strafregels laat schrijven die als littekens op zijn hand terechtkomen. Maar eigenlijk is ze in de school om Harry en Perkamentus in de gaten te houden, en wanneer ze benoemd wordt tot Hoog-Inquisiteur en de taak van Perkamentus overneemt, verandert ze de school in een ware hel. Goede leerkrachten worden incompetent verklaard en leerlingen worden tegen elkaar opgezet. Achter het roze mantelpakje en het valse zoete stemmetje schuilt een wrede tiran.

'Harry Potter en de Orde van de Feniks' is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Sex Education

In het nieuwste seizoen van ‘Sex Education’ op Netflix krijgen we ook een perfect voorbeeld van een leerkracht die niet bepaald haar roeping heeft gevonden. Nadat de middelbare school in Moordale de reputatie krijgt te laks om te gaan met seks, wordt een nieuwe directrice aangesteld. Hope Haddon wil weer wat discipline introduceren, de consultaties van Otis en Meave een halt toeroepen en de reputatie van de school opschonen. Ze introduceert strikte regels, zoals een wandelrichting in de gangen en een uniform. Tegenover seksualiteit neemt ze een ultraconservatief standpunt in. Ze jaagt de leerlingen schrik aan, veegt onderwerpen als homoseksualitet van tafel en weigert rekening te houden met non-binaire studenten. Haar passage in Moordale richt veel schade aan, maar niemand die eraan twijfelt dat de school er weer bovenop kan komen.
 
Ontdek ‘Sex Education’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Matilda

De directrice op de school van de kleine Matilda keert terug in de nachtmerries van iedereen die deze film als kind zag. Agatha Bulstronk is gewezen kampioene kogelslingeren, wat meteen haar imposante postuur verklaart, en gebruikt dat talent om kinderen bij de haren weg te slingeren. Ze is autoritair, bruut en gemeen. Hoe een kinderhatende vrouw op zo’n positie terecht komt, daar hebben we het raden naar. Ze doet niets liever dan kinderen vernederen, slaan en straffen. Ze wordt even veel gevreesd door de andere leerkrachten dan door de leerlingen. Maar dankzij haar magische talent, weet Matilda haar altijd een stapje voor te zijn.
 
Ontdek ‘Matilda’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Bad Teacher

De titel zegt het al. In ‘Bad Teacher’ speelt Cameron Diaz de rol van een incompetente lerares. Elizabeth Halsey houdt haar leerlingen bezig door hen naar films te laten kijken terwijl ze zelf ligt te slapen, of erger, drugs rookt en alcohol drinkt. Ze krijgt het aan de stok met de andere leerkrachten en gaat de strijd aan met collega Amy wanneer ze beiden vallen op de nieuwe leraar Scott. Elizabeth zet een inzamelingsactie op om een borstvergroting te ondergaan, in de hoop dat ze zo Scotts aandacht kan trekken. En dat doet ze overigens niet uit liefde, maar omdat ze hoorde dat Scott genoeg geld heeft om haar te onderhouden. Om maar te zeggen dat ze niet bepaald het soort leerkracht is dat haar studenten zal inspireren.
 
Ontdek ‘Bad Teacher’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Whiplash

Een muziekleraar in het conservatorium zou iemand moeten zijn waar je naar opkijkt, die je leert om plezier te maken tijdens het musiceren en die je wereld verruimt. Het omgekeerde van dat alles is Terence Fletcher (J.K. Simmons), de tiran die drummer Andrew Neiman (Miles Teller) het leven zuur maakt in ‘Whiplash’. Andrew wil de beste zijn en wil om dat doel te bereiken veel slikken van Fletcher, maar diens methodes zijn net ontworpen om iedereen te kraken. Hij schreeuwt, slaat, vloekt, beledigt, bedreigt en gooit met stoelen naar zijn leerlingen, allemaal omdat ze er zogezegd betere muzikanten door worden. Maar aan de gezichten van zijn jazzcombo te zien, heeft geen van hen zin om nog muziek te maken.

Series

Bekijk alles
Top