De faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen van de KU Leuven reikt op 18 november een eredoctoraat uit aan twee Amerikaanse atleten: Tommie Smith en John Carlos. Dat heeft de KU Leuven maandag bekendgemaakt. De twee waren, naast hun "uitzonderlijke atletiekprestaties", ook "boegbeelden van de strijd tegen racisme en discriminatie".
Smith en Carlos schreven in 1968 geschiedenis op de Olympische Spelen van Mexico. Op de 200 meter behaalde Smith goud en Carlos brons. Bij de medaille-uitreiking verschenen ze op zwarte sokken zonder schoenen, als symbool voor de armoede onder zwarte Amerikanen. Ze bogen hun hoofd en staken hun in een zwarte handschoen gehulde vuist in de lucht in het kader van solidariteit voor de Civil Rights Movement. Dit stil gebaar werd een icoon in de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging en in de strijd tegen onderdrukking van achtergestelde groepen in de wereld.

"Met dit eredoctoraat willen we de atleten huldigen voor de baanbrekende bijdrage die ze geleverd hebben aan de strijd voor mensenrechten en gelijkheid en tegen racisme, onrecht en armoede in de samenleving, door de kracht van sport", zeggen professoren Christophe Delecluse, Jan Tolleneer en Mike McNamee, promotoren van het eredoctoraat. 

De officiële ceremonie van de uitreiking vindt plaats op 18 november om 16 uur. Vooraf is er een rondetafelgesprek 'Black lives matter' onder leiding van de Britse professor Kevin Hylton, en met Tommie Smith, John Carlos, Olympisch kampioen van 1992 Kevin Young en Kim Gevaert.