Het echte verhaal achter Queen's hit 'We Will Rock You'

Op 7 oktober 1977 kwam een van de grootste hits uit de rockgeschiedenis uit: 'We Will Rock You' van Queen. Sindsdien is het nummer een ware klassieker geworden, gezongen door menigten, gecoverd en geremixt door diverse artiesten. Als je jezelf nog niet hebt betrapt op het neuriën of zingen van dit liedje, zal je dat ongetwijfeld doen nadat je dit artikel hebt gelezen. Proximus Pickx vertelt je namelijk het boeiende verhaal achter deze onvergetelijke hit.

Zoals veel van de hits van Queen kwam ook 'We Will Rock You' uit de koker van Brian May, de gitarist van de legendarische band. In de biografische film 'Bohemian Rhapsody' krijgen we een idee van hoe hij deze melodie heeft gecomponeerd.
 
Kenmerkend voor het nummer is de typische percussie in het refrein. Het nummer werd opgenomen in de Wessex-opnamestudio in de zomer van 1977. De bandleden zaten op een klein podium en stampten twee keer met hun voeten op het houten podium om vervolgens één keer in hun handen te klappen. Dit ritme herhaalden ze verschillende keren. Zo ontstond een zeer aanstekelijk ritme waarmee ze op concerten het publiek konden betrekken in het nummer.
 
"We wilden dat mensen meer betrokken werden bij wat we doen, zodat concerten iets worden dat wordt aangespoord door het publiek, meer dan door de band", zegt Brian May. Destijds waren liveshows nogal eenzijdige opvoeringen, het gebeurde niet vaak dat toeschouwers de populaire nummers meezongen. Dankzij de impact van dit Queen-nummer en de ongelooflijke zangstem van Freddie Mercury is dat veranderd.
 
Geïnspireerd door voetbal
 
De inspiratie voor het maken van deze percussiepartij, en het betrekken van het publiek bij een nummer, ontstond na een concert in het Britse stadje Stafford. "Nadat we een bisnummer speelden, gingen we van het podium af. Normaal klapt het publiek dan nog eventjes, maar die keer begonnen ze 'You'll Never Walk Alone' te zingen. We waren even sprakeloos", getuigt Brian May. De gitarist liet zich door deze gebeurtenis inspireren. Voetstappen en applaus werden instrumenten op zich.
 
Het is niet voor niets dat 'We Will Rock You' vandaag de dag nog steeds in voetbalstadions weerklinkt. Het nummer is een ware sporthymne geworden, net zoals die andere grote Queen-hit 'We Are the Champions'. Het minste dat we kunnen zeggen, is dat Queen ongetwijfeld beter dan wie ook het publiek begreep.
 
Kan je niet genoeg krijgen van Queen? Lees ook het niet te missen verhaal achter 'Bohemian Rhapsody'!

Als je fan bent van rockmuziek, kan je onze rock-'n'-roll-selectie bekijken in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Muziek

Bekijk alles
Top