Wim Willaert trekt 'De Columbus' mee in een emotionele rollercoaster

Films | In aflevering van 5 van het nieuwe seizoen in ‘De Columbus’ kreeg Wim Lybaert dit weekend het enthousiaste gezelschap van zijn (voor)naamgenoot Wim Willaert. De ‘Eigen Kweek’-acteur toonde zich een entertainende, maar getormenteerde reisgezel.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het werd een aflevering voor liefhebbers van het West-Vlaamse accent, met twee rasechte bonken uit West-Vlaamse klei opgetrokken. Wim Willaert, de gast van dienst die een reis richting Nieuw-Zeeland ambieerde, heeft van dat authentieke Vlaamse karakter zijn handelsmerk gemaakt. In het theater maar ook met zijn rollen voor televisie. Denk aan zijn hoofdrol als Frank Welvaert in succesreeks ‘Eigen Kweek’ of Danny Vandenberghe in ‘Bevergem’.

De acteur en de mens Willaert bleken al snel niet zo ver uit elkaar te liggen. In het dagelijkse leven is hij evenzeer een vat vol emoties. Het ene moment vrolijk en speels, twee tellen later al kan hij in de diepste krochten van zijn ziel belanden en de tranen niet bedwingen. Zo werd deze aflevering  van ‘De Columbus’ ook een ware rollercoaster van emotionele momenten.

Italië als toepasselijk decor

Het noordelijke deel van Italië gold daarbij als het schitterende en toepasselijke decor. Nu eens idyllisch groen, dan wat robuuster (tussen de rotsen) of rustgevend (aan zee). “Alleen vervelend dat ik geen Italiaans spreek”, merkte Willaert op, “want ik ben iemand die graag het gesprek aan gaat met mensen. Nu ja, zelfs al spreek je de taal niet, je kunt altijd communiceren met elkaar. Ook zonder woorden. Je doet elkaar gewoon na, zoals apen.”

De aap uithangen, het is iets wat Willaert goed afgaat. Zegt hij zelf. Hilarisch was bijvoorbeeld de scène waarin hij vertelt over zijn rol als chimpansee en hoe hij leerde communiceren met die beesten. Tot kleine pesterijen toe. Een anekdote die ook mooi illustreert hoe de getormenteerde mens Wim Willaert in elkaar steekt: een vat vol tegenstrijdigheden. Enerzijds heel empathisch (“Daarom voel ik ook alle emoties die mijn personages ervaren. En als ze dronken moeten zijn, word ik ook echt dronken.”) en een ware bon vivant, maar tegelijkertijd ook rusteloos en uitdagend.

Allemaal diamantjes

Het meest intens was de scène waarin de acteur en muzikant (want Willaert speelt ook accordeon, onder andere bij Flat Earth Society en De Dolfijntjes) het relaas doet van zijn jaren als misdienaar. Hoe hij een zatte pastoor eens ongelooflijk mooie en rake woorden hoorde debiteren: “Mensen worden geboren als diamantjes. Anderen doen hun best daar stukken van af te slaan. Maar je moet oppassen, want als er te veel stukken worden afgeslagen, kunnen het nooit meer diamanten worden.” Willaert vertelde het op een dusdanig doorleefde manier dat het duidelijk was dat die filosofische bespiegeling zeer zwaar resoneert met zijn leven. Hij heeft zijn portie (mentale) rammel al gekregen.

De enthousiaste hyperkinesie van Willaert zorgde ervoor dat chauffeur Lybaert nog meer uit de verf kwam als rustpunt in het programma. Een eerlijk luisterend oor en handige gids door het emotionele bochtenwerk. Chapeau voor zoveel audiovisuele feeling en flair, Wim Lybaert toonde zich in deze intense aflevering van ‘De Columbus’ andermaal een getalenteerde tv-maker die zijn benepen moestuin al lang ontgroeid is.

Bekijk ‘De Columbus’ op zondag om 20u op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Lees meer over de avonturen van 'De Columbus':

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top