‘The Mauritanian’, waargebeurd verhaal van een gefolterde gevangene, in de VOD-catalogus

Films | Een aangrijpend portret van een man die 14 jaar lang opgesloten zat in Guantanamo Bay zonder ooit voor een rechter te verschijnen, komt vanaf 7 oktober naar de VOD-catalogus van Proximus. ‘The Mauritanian’ is gebaseerd op het dagboek dat Mohamedou Ould Slahi in gevangenschap schreef. Dit is het echte verhaal achter de film.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In ‘The Mauritanian’ kruipt Tahar Rahim (‘The Serpent’) in de huid van Mohamedou Ould Slahi. Jodie Foster (‘The Silence of the Lambs’) speelt de rol van Nancy Hollander, de rechtschapen advocate die hem uit de hel van Guantanamo Bay probeert vrij te krijgen. Bij de release van de film werden hun acteerprestaties geprezen. Beiden werden genomineerd voor een Golden Globe, maar enkel Foster kon de hare verzilveren.
 
De film toont de strijd van Mohamedou Ould Slahi die zijn vrijheid weer wil winnen, en die strijd en de hel waarin hij 14 jaar lang vertoefde, waren in het echt nog harder dan in de film. Mohamedou werd geboren in Mauritanië, waar hij in 1991 streed in de anticommunistische beweging. Die werd gesponsord door de Amerikanen, en een van de groepen die mee streed, noemde zichzelf Al-Qaeda.
 
Slahi en zijn neef Mahfouz Al-Walid bleven nog even verbonden met Al-Qaeda, maar in de periode dat die groepering aanslagen tegen de westerse wereld begon te plannen, verlieten ze de organisatie. Al-Walid zou zelfs aan Osama bin Laden afgeraden hebben om de aanslagen op de WTC-torens uit te voeren.
 
Slahi wilde niets meer met Al-Qaeda te maken hebben, maar toen de aanslagen van 11 september uitgevoerd werden, was zijn naam voor de Amerikaanse overheidsdiensten nog steeds verbonden aan terrorisme. Twee jaar eerder was hij ook al het onderwerp geweest van een onderzoek na een verijdelde aanslag op de luchthaven van Los Angeles. Hij was toevallig naar dezelfde moskee gegaan als de dader, maar het onderzoek bracht geen enkel bewijs naar boven dat hij iets met de plannen te maken had.

Jarenlange foltering

De Amerikanen hadden niet genoeg bewijsmateriaal om Slahi te veroordelen, maar wilden hem ook niet op vrije voeten laten rondlopen. Daarom werd hij opgesloten in een gevangenis in Jordanië, waar hij acht maanden lang onophoudelijk ondervraagd en vreselijk gefolterd werd. Uiteindelijk, naar verluidt omdat de ondervragers zijn moeder bedreigden, zag hij geen andere uitweg dan valselijk te bekennen dat hij een terrorist was.
 
Dat was voldoende voor de Amerikanen om hem op te sluiten in Guantanamo Bay, waar hij jarenlang in een koude cel doorbracht en amper zonlicht zag. Zijn folteringen waren verre van voorbij, want nu hij bekend had, moest hij ook details opgeven over zijn rol bij de aanslagen van 11 september. Niet makkelijk, aangezien die rol eigenlijk niet bestond. Totdat hij een samenhangende leugen kon vertellen, bleven zijn gevangennemers hem onderwerpen aan “advanced interrogation”, zijnde waterboarding, slagen, bedreigingen, verhongeringen en in scène gezette executies. “Als ik echt had gedaan waar ik van werd beschuldigd, dan had ik al lang alles verteld”, schreef hij in zijn memoires.
 
De film pikt in in 2004, wanneer Slahi te weten komt dat het Amerikaanse hooggerechtshof een wettelijke procedure mogelijk heeft gemaakt waarmee hij op vrije voeten kan komen. In 2010 was zijn jarenlange gerechtelijke strijd succesvol, maar de Amerikaanse regering ging in beroep. In 2013 stelde president Obama een lijst samen met gevangenen die vrijgelaten konden worden, inclusief Slahi. Pas in 2016, 14 jaar nadat hij zonder enige gerechtelijke procedure werd opgesloten, was hij weer een vrij man.
 
‘The Mauritanian’ brengt het verhaal van de vechtlust van Slahi en zijn advocate die belangenloos voor hem streed op een zenuwslopende en beklijvende manier. De film is vanaf 7 oktober te bekijken in de VOD-catalogus van Proximus.

‘The Mauritanian’ is vanaf 7 oktober beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top