Waarom de klassieke Amerikaanse sitcom ‘M*A*S*H’ nog altijd relevant is

Series | Wie houdt van klassieke sitcoms met een intelligente en satirische basis, wrijft zich in de handen met de uitzendingen van ‘M*A*S*H’ op VTM4. De legendarische Amerikaanse serie dateert uit de jaren 70, maar heeft dankzij haar boodschap nog geen greintje relevantie verloren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

M*A*S*H’ is een instituut in de Verenigde Staten, maar in tegenstelling tot series als ‘Seinfeld’, ‘Friends’ of ‘Family Matters’ is de klassieke sitcom bij ons nooit helemaal doorgebroken. Dat zou wel eens kunnen liggen aan het typisch Amerikaanse onderwerp, maar dat betekent geenszins dat ‘M*A*S*H’ aan onze kant van de plas niet kan aanslaan. De boodschap van de serie is namelijk over de hele wereld relevant en de bijtende satire, scherpe humor, pakkende scènes en het gevoel van kameraadschap zouden universeel moeten zijn.
 
‘M*A*S*H’ is gebaseerd op een roman, die in 1970 eerst tot een film werd herwerkt en dan de serie als spin-off kreeg. Het verhaal speelt zich af tijdens de oorlog in Korea in een Amerikaans militair veldhospitaal in Zuid-Korea. Het hoofdpersonage is Hawkeye Pierce, vertolkt door Alan Alda, die voor de rol en zijn werk achter de schermen van de serie maar liefst vijf keer een Emmy kreeg. Hawkeye is een grappen makende en drinkende chirurg met een afkeer voor geweld, maar die wel alles doet om zijn kameraden uit de nood te helpen. Hij en zijn medechirurgen proberen het leven in het veldhospitaal zo draaglijk mogelijk te maken, ook als dat betekent dat ze vaak buiten de lijntjes moeten kleuren.

Tegen oorlog

Toen de serie in 1973 voor het eerst op de buis kwam, ging de oorlog in Vietnam net haar laatste jaren in. Kritiek op die strijd liep toen hoog op in de Verenigde Staten en ook de serie deinsde er niet voor terug om met scherp te schieten op de beslissingen van regeringsleiders. Zowel de oorlog in Vietnam als de rol van de Amerikanen in de Koude Oorlog waren vaak het mikpunt van de satire in ‘M*A*S*H’.
 
De boodschap van de serie was zeer duidelijk anti-oorlog en met onder andere de conflicten in Afghanistan en Irak nog in het verschiet, zou die boodschap decennia na de eerste uitzendingen nog steeds nazinderen in de hoofden van heel wat Amerikanen. Ook toen Trump president werd in de VS, dachten fans van de show weer aan Hawkeye en wat hij daarover zou hebben gedacht. Hoofdrolspeler en ook regisseur en schrijver van een aantal afleveringen Alan Alda slaagde erin om een perfecte balans te vinden tussen het woedende activisme van Hawkeye en de humor waarmee de zwaardere materie verteerbaar werd gemaakt.
 
De serie was ook op het vlak van feminisme best vooruitstrevend voor zijn tijd. Hoofdverpleegster Margaret Houlihan wordt in de serie vaak “Hot Lips” genoemd, wat in een militaire machosetting uit de jaren 50 niet ongehoord is. Maar het personage en de mannen rond haar groeien en evolueren doorheen de seizoenen, waardoor Margaret uiteindelijk een erg sterke persoonlijkheid krijgt die niet onderdoet voor het machismo van de militairen en die tonnen respect afdwingt.
 
Bekijk ‘M*A*S*H’ elke weekdag om 23u50 op VTM 4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top